Rukovodstvo šećerane u Crvenki juče se prvi put u prethodnih pet godine od kada je ova fabrika u vlasništvu Helenik šugara suočila sa protestom radnika. Sotinak zaposlenih okupilo se ispred ulaza u fabriku kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog ponuđenog Kolektivnog ugovora.

 Prema rečima Dragomira Lazovića, predsednika sindikata Nezavisnost, ključni problem u pregovorima je to što je novim Kolektivnim ugovorom predviđeno smanjenje za 50 odsto plata zaposlenima i otpuštanje 70 od ukupno 268 radnika. „Svi sindikati su se složili da ne prihvatimo ponuđene uslove i da tražimo pregovore sa poslodavcem.“ Prema rečima Predraga Nakića iz Samostalnog sindikata, po rezultatima koje je šećerana ostvarila ove sezone razloga za otpuštanja i smanjenje plata nema. „Ovo je bila rekordna sezona, a čak i prošle godine koja je bila nešto slabija, fabrika je ostvarila dobit od oko osam miliona evra i zato ne možemo da prihvatimo ponuđeni ugovor. Mi imamo solidne plate, znatno više nego u drugim preduzećima, ali bez obzira na to nećemo prihvatiti ugovor“, rekao je Nakić.

Glavni zahtev Odbora za pregovore jeste da zarade ostanu na istom nivou, a određene primedbe su izneli i na račun ponude poslodavca onima koji žele da napuste posao. Naime, radniku koji sa 10 godina staža dobrovoljno napusti posao, sledi otpremnina od 11.000 evra, a za 15 godina staža oko 15.000 evra, ali sindikalci tvrde da to ne odgovara interesima radnika zbog čega se za dobrovoljni odlazak prijavilo samo njih 35.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari