Privrednom sudu u Zrenjaninu, uoči zakazanog poverilačkog ročišta na kome se odlučuje o daljoj sudbini Jugoremedije, predat je u ime radnika zahtev za izuzeće sudije Milana Pajtaševa. Poverilačko ročište o Jugoremediji zakazano je za 8. februar a menadžment i radnici nadaju se odlaganju jer, kako tvrde, imaju ozbiljne argumente na svojoj strani – u zahtevu za izuzeće sudije navode da je on 2002. i 2003. godine doneo nepropisna rešenja o upisu akcija Jugoremedije na ime tadašnjeg manjinskog vlasnika.


– Sudija Pajtašev se ogrešio o Jugoremediju, on je omogućio makedonskoj firmi Jaka 80 i Jovici Stefanoviću Niniju, da bez saglasnosti i potpisa akcionara, nezakonito upišu vlasništvo u registar Trgovinskog suda, čime je omogućeno preuzimanje uprave nad fabrikom. Ta nezakonita privatizacija je poništena, a sudija je svojevremeno i sklonjen sa našeg predmeta. Ne možemo da verujemo da ga sada vraćaju kao stečajnog sudiju i zato insistiramo na njegovom izuzeću jer smatramo da ne može biti objektivan – decidiran je predstavnika Samostalnog sindikata Jugoremedije, Vladimir Pecikoza.

O daljoj sudbini fabrike odlučivaće stečajni upravnik i stečajni sudija, na osnovu dugova i eventualnog plana reorganizacije koji bi najveći poverioci mogli da podnesu. Radnici ove fabrike ne kriju da žele da spreče bankrot koji preti Jugoremediji.

– Kao akcionari imamo oko 30 odsto potraživanja što nije dovoljno za reorganizaciju, zato pokušavamo da se udružimo sa još nekim poveriocima kako bi podneli plan reorganizacije. Bilo koja od opcija, zakup na mesečnom nivou od 100.000 evra ili prodaja fabrike, sve dolazi u obzir sem bankrota. Nažalost, banke su naši najveći poverioci ali one nisu zainteresovane za pokretanje proizvodnje – kaže Vladimir Pecikoza. Poverilačko ročište Jugoremedija, u kojoj je proglašen stečaj 27. decembra, dočekuje sa nekoliko ponuda za zakup ili kupovinu fabrike. Naime, stečajnom upravniku pristigle su ponude veledrogerije Zdravlje-Medica za zakup, slovačke farmaceutske kuće Imuna koja ja zainteresovana za kupovinu, i češko-američkog farmaceutskog konzorcijuma koji je zajedno sa Farmaceutskim fakultetom u Novom Sadu, podneo predlog za zakup pogona zrenjaninske fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari