Suspendovani radnici Keramike iz Mladenovca od 11. septembra protestuju sa spoljne strane fabričke kapije, dok veliki deo zaposlenih u proizvodnji štrajkuje u krugu firme. Traže da se preispita privatizacija fabrike koja se još od 1950. bavi proizvodnjom sanitarija, a koju je 2008. kupio Konzorcijum dva preduzeća, Inter gas iz Beograda i Oil Bg eood iz Bugarske.


– U štrajku je više od 90 odsto radnika iz neposredne proizvodnje, a do njega je došlo zbog četvorogodišnje neredovne isplate zarada, eksploatatorskog odnosa prema radnicima i planskog sprovođenja svih oblika zlostavljanja od lica koje je većinski vlasnik sa tom namerom i doveo u fabriku – kaže za Danas glavni poverenik sindikata Nezavisnost u ovom preduzeću Dragan Marković.

On tvrdi da je njih 60 suspendovano zbog toga što su organizovali protestnu šetnju do zgrade opštine. Prema Markovićevim rečima, pregovori sa vlasnicima o situaciji u Keramici trajali su do 27. septembra, kada je sve prekinuto. „Od tada do danas uveliko se primenjuju represivne mere, tako što se radnicima u štrajku dele upozorenja pred otkaz ugovora o radu“, ističe Marković. Konzorcijum koji je privatizovao mladenovačku Keramiku, tvrdi naš sagovornik, duguje plate za jul, avgust i septembar, a radnici osim isplate zarada traže i preispitivanje privatizacije.

Naime, Konzorcijum je na tenderu 2008. kupio 76,3 odsto kapitala Keramike za 1,12 miliona evra. Marković tvrdi da je prema ugovoru u prvih 18 meseci trebalo da ulože u firmu tri miliona evra, ali da to nije učinjeno, kao i da je Agencija za privatizaciju, koja je februara ove godine potvrdila uspešnu prodaju, 11 puta odlagala rok za ispunjenje svih uslova. Marković kaže da su kucali na mnoga vrata, od predsednika Skupštine, do premijera, ali da konkretne odgovore nisu dobili. „Obim proizvodnje je za 50 odsto manji, a prošla godina završena je sa gubitkom od 800.000 evra“, napominje Marković.

Jedan od vlasnika Inter gasa, Aleksandar Pantović, kaže za Danas da su, računajući i cenu za fabriku, dosad uložili 9,2 miliona evra, kao i da su tvrdnje štrajkača da oni hoće da upropaste fabriku i gurnu je u stečaj „besmislene“.

– Sredstva koja smo uložili su sasvim dovoljna da se sagradi nova fabrika. Tvrdnje štrajkača i njihovih predstavnika da Konzorcijum ima nameru da preduzeće gurne u stečaj su besmislene. Učinićemo sve da Keramika bude uspešno i profitabilno preduzeće – ističe Pantović.

On tvrdi da je prilikom preuzimanja Keramika imala približno 960 zaposlenih od kojih je za otprilike 440 isplaćena otpremnina, kao i da je trenutno zaposleno 520 radnika. Pantović tvrdi da su oni po dolasku zatekli mnogo goru situaciju nego što je bilo prikazano u tenderskoj dokumentaciji.

– Umesto milion evra, zatekli smo kratkoročne finansijske obaveze u visini od 6,5 miliona evra – napominje Pantović i nabraja da su zatekli redovne blokade tekućeg računa od Srbijagasa, Poreske uprave, EPS-a. Zbog svega toga je, kako napominje, Konzorcijum morao da ulaže, umesto u investicije, u obrtna sredstva radi pokrivanja zatečenih dugova.

Pantović tvrdi da je Konzorcijum u protekle tri godine uložio osam miliona evra, od čega tri miliona evra u obaveznu investiciju i pet miliona evra u pokrivanje zatečenih dugova. On kaže da se od početka „suočavaju samo sa problemima i osporavanjima jedne manje, ali uvek iste grupe radnika“ i da je prvi štrajk bio organizovan već nakon prvih mesec dana u firmi. Pantović kaže da je tačno da je postojalo kašnjenje u isplati zarada, ali da je to trebalo da se reši paljenjem druge peći koja bi pomogla da se poveća prihod preduzeća

– U uslovima u kojima preduzeće prvi put posle više godina ima perspektivu, ne samo da izađe iz krize, nego i da se prvi put stvore uslovi da se akcionarima isplati dobit, ponovo počinje štrajk – napominje Pantović. Na pitanje zbog čega su suspendovani radnici, Pantović kaže da je zbog toga što su „prekršili odredbe Zakona o štrajku, tako što su prvo organizovali protestne šetnje po Mladenovcu, suprotno odluci o stupanju u štrajk“, da bi potom „dva dana blokirali kapije preduzeća i sprečavali ulazak i izlazak kamiona sa robom i sirovinama“.

Ceo slučaj sa Keramikom iz Mladenovca, koja jedina u Srbiji proizvodi keramičke sanitarije (60 odsto proizvodnje namenjeno izvozu) pokušaće da reši Agencija za mirno rešavanje sporova. Postupak za mirno rešavanje spora pokrenuli su sindikati ASNS i Nezavisnost, ali ni posle tri sastanka nije postignut dogovor. Na poslednjem u nizu, trećem sastanku u petak, štrajkači nisu uspeli da se dogovore sa upravom. Naime, poslodavac je tražio da se novi sastanak zakaže za 12. novembar, da bi do tada uprava razgovarala sa onima koji rade u proizvodnji a koji nisu u štrajku. Marković tvrdi da poslodavac na taj način samo kupuje vremena, do tada ostaje na snazi suspenzija za gotovo 80 radnika i 77 upozorenja pred otkaz.

Ko su vlasnici Inter gasa

Vlasnici preduzeća Inter gas, koji se bave trgovinom tečnog naftnog gasa, su braća Ivan i Aleksandar Pantović, dok je bugarska firma u vlasništvu Danaila Kolova i Bisera Stojanova. Sedište Inter gasa je u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Firma postoji od 1996, a vlasnici po 17,5 odsto kapitala su braća Pantović, dok Danail Kolov, inače vlasnik bugarske Oil Bg poseduje 50 odsto akcija Inter gasa. Stojanov ima 15 odsto akcija Inter gasa. Prema podacima Narodne banke Srbije, računi Inter gasa u devet banaka blokirani su od 11. septembra na iznos od 214,8 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari