Osim blokade međunarodne pruge kod Lapova, juče su stizale vesti o masovnim štrajkovima širom Srbije, a osnovni zahtev radnika bio je da im poslodavci isplate zaostale zarade, ili da dužnici izmire svoje obaveze prema njihovim firmama, kako bi im vlasnici mogli da im isplate plate.

 Tako je više od 300 radnika građevinskih firmi „Ratko Mitrović“ i „Neimar“ koji su juče protestovali ispred zgrade Roda centra u Kragujevcu, zahtevalo da Merkator njihovim preduzećima isplati dug od blizu milion evra za gradnju tog objekta. Kragujevački građevinci su poručili da će na naplatu duga čekati do petka, te da će, ako njihov zahtev ne bude ispunjen, narednog ponedeljka radikalizovati protest.

Vlasnik tih građevinskih firmi, Dragoljub Pantić, reagovao je juče i na izjavu predsednice Upravnog odbora Markatora S, Stanke Ćurović, koja je tvrdila da Merkator nema obaveze prema kragujevačkim građevinarima, jer je on samo zakupio Roda centar na 20 godina, a da je investitor i vlasnik tog objekta M centar grupa. Pantić je, međutim, objasnio da je ugovor o izgradnji Roda centra potpisao sa Merkatorom, a aneks tog dokumenta sa M centar grupom. „Verovao sam da sarađujem sa ozbiljnim privrednicima, ali ulazak u taj posao bio je greška. Prošle nedelje počeli smo pregovore sa M centar grupom, ali rešenje još nije pronađeno, pošto predstavnici te grupe nisu potpisali protokol koji su sami predložili, da se dug za izgradnju Roda centra izmiri u roku od dva meseca“ istakao je Pantić.

Štrajk glađu juče je započelo i desetak radnika novopazarske Fabrike trikotaže „Raška“, zahtevajući da im se isplati novac koji im sleduje na osnovu socijalnog programa odobrenog pre privatizacije tog preduzeća. Predsednica štrajkačkog odbora Jasminka Milutinović rekla je da se niko od lokalnih vlasti do sada nije zainteresovao za njihove probleme, nakon čega su radnici preduzeli radikalne mere. Na isti način je i desetak bivših ranika šabačke fabrike Zorka mineralna đubriva juče je odlučilo da se izbori za zaradu iz perioda pre privatizacije tog preduzeća. Oko 100 bivših radnika te firme protestuje već četiri sedmice, sprečavajući transport ka susednim fabrikama Ju es Stil Srbija, Farmakom MB eksa i pogonu za proizvodnju kiselina, a deo radnika se opredelio za štrajk glađu jer nisu dobili odgovor na svoje zahteve. Oni traže isplatu zarada u ukupnoj vrednosti od 520 miliona dinara što je prosečno 13 plata. Dug je nastao u periodu od 1998. godine do 2004. godine a za svoja potraživanja radnici imaju pravosnažna sudska rešenja. Fabrika mineralnih đubriva prodata je krajem jula ove godine novosadskoj Viktorija grupi za 3,4 miliona evra ali bez obaveze prema bivšim radnicima.

Na štrajk glađu odlučila su se i četvorica radnika kraljevačke Fabrike vagona, od stotinak koliko ih je od juče u generalnom štrajku, a razlog su neisplaćene zarade za avgust, septembar i oktobar, kao i zbog nedostatka posla. Predsednik Industrijskog sindikata metalaca u Fabrici vagona Milomir Ćirković rekao je da je „štrajk jedini način da se državi skrene pažnja na ignorantski odnos poslodavca prema nama, jer više nemamo mogućnosti da izdržavamo porodice“. Direktor Fabrike vagona Boško Slavković rekao je da i menadžment „deli sudbinu radnika, i da ni rukovodioci ne primaju plate“, uz napomenu da se sve čini kako bi se poslovi obezbedili. Zaposleni u Fabrici vagona su julsku zaradu dobili novcem od poslednje rate za prodatih 85 vagona čija je izrada prvo bila ugovorena za nemačko tržište, koje je u međuvremenu odustalo od ovog posla, a vagone je kupilo Javno preduzeće Želežnice Srbije. Zbog neobezbeđenog posla, iz proizvodnih pogona Fabrike vagona, koja zapošljava 900 radnika, više od 400 njih poslato je na prinudne odmore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari