Radnici ŽIT-a nezadovoljni sastankom sa direktorom Železnice Srbije, novi zakazan za četvrtak 1Foto: Darko Blažić/ASNS

Radnici preduzeća Železnički integralni transport izašli su na miran protest ispred kabineta predsednika Srbije na Andrićevom vencu, ali su ubrzo nakon okupljanja dobili poziv za sastanak.

Kako pojašnjavaju, upućen im je poziv na sastanak u kancelariji kod Goran Adžića, generalnog direktora AD Železnice Srbije, ali taj susret nije rešio njihove probleme.

Kako za Danas kaže Zoran Bašanović, poverenik ASNS u ovom preduzeću, predlozi koji su im ponuđeni da se dovede u red stanje u ŽIT-u bili su neadekvatni.

„Određena uplata se očekuje u četvrtak, ali ona ne može da pokrive ni dve plate, a ne pokriva ni osiguranje za prethodnih šest meseci. U četvrtak ćemo imati još jedan sastanak, na koji će doći pomoćnica ministra Gorana Vesića, Anita Dimovska“, kaže Bašanović.

Do tada, dodaje on, zaposleni u ŽIT-u neće protestovati.

„Do četvrta se neće nastavljati protest, to ćemo uraditi kao znak dobre volje, a onda čekamo da vidimo njihov potez“, poručuje naš sagovornik.

Šodsećamo, jedan od ključnih zahteva ranika je isplata zaostalih zarada, jer, kako kažu, od Nove godine nisu primili „ni dinara“.

Takođe, radnici tvrde da proces rada nije pokrenut i da ih još uvek niko nije saslušao povodom problema koje imaju.

Da podsetimo, radnici ŽIT-a protestuju od avgusta prošle godine, kada su tražili isplatu zarada za maj, jun i jul, kao i pokretanje intermodalnog terminala u Makišu i preuzimanje i pokretanje novog terminala, takođe u makišu.

Zatim se protest nastavio u septembru 2023, ali se prelio i u 2024. godinu. Oni su Vladi Srbije predali zahtev da se reši pitanje plata koje ne dobijaju mesecima, ali problem i dalje postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari