Radnici ŽIT-a protestovali ispred Vlade Srbije: “Hoćemo zaostale plate” 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Par desetina zaposlenih u preduzeću Železnički integralni transport protestovalo je danas u Beogradu ispred Vlade Srbije zbog neisplaćenih zarada i loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije.

Protest članova Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a održan je na istom mestu i juče.

Međutim, mi tada kao ni danas okupljene radnike niko od nadležnih nije primio na razgovor u vezi njihovih zahteva.

Okupljeni su zviždali u pištaljke i nosili transparente na kojima je pisalo “Hoćemo rešenje za radnike ŽIT-a”, “Predsedniče Vučiću pomozi nam” i “Hoćemo zaostale plate”.

Poverenik ASNS U Železničkom integralnom transportu Zoran Bašanović ističe za Danas da radnici u protestu nisu dobili odgovor o tome kada će im biti isplaćene zaostale plate ni od nadležnh u drržavi ali ni od poslovodstva preduzeća.

– Jutros smo imali sastanak sa direktorkom ŽIT-a Aleksandrom Radić ali konkretan odgovor na pitanje kada će biti isplaćene četiri zostale zarade nismo dobili. Jedino što nam je rečeno je to da je sva potrebna dokumentaciju za pokretanje rada novoizgrađenog terminala preduzeća u Makišu upućena na odobrenje u preduzeće Infrastruktura železnice Srbije i da se očekuje da ti papiri budu potpisani. Tražimo da država kao vlasnik ŽIT-a pomogne i obezbedi sredstva za isplatu zaostalih zarada zaposlenima. Ono što je veoma važno je i to da terminal u Makišu bude operativan u što skorije vreme kako bi preduzeće moglo da obnovi proces rada i počne da privređuje i na taj način obezbedi redovnu isplatu ličnih dohodaka – objašnjava Bašanović.

Inače, zaposleni u Integralnom železničkom transportu protestuju ispred zgrade Vlade, kako kažu, zbog toga što im je ispunjen samo deo od onog što su zahtevali na protestima održanim na istomj mestu u aprilu ove godine.

Naime, uoči 1. maja isplaćene su im samo dve zaostale zarade.

Nadležni su obećali da će preostale četiri biti isplaćene do kraja maja ali se to ipak nije desilo, zbog čega su se zaposleni u ŽIT-u odlučili na nove proteste.

Takođe, kako ističu, nema napretka u pronalaženju klijenata kojima su potrebne usluge preduzeća.

U ovom trenutku se pregovara sa firmom Leget iz Sremske Mitrovice ali dosad ništa nije konkretno dogovoreno u vezi posla.

Dodaju da je situacija izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo te da je od decembra preduzeće napustilo četrdesetak zaposlenih.

Radnici Železničkog integralnog transport ističu da je država njihov vlasnik i da, shodno tome, smatraju da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obrate u vezi problema sa kojima se suočavaju, ali ne svojom krivicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari