Stečajnom upravniku zrenjaninskog Vojvodinaputa 3,2 miliona, radnicima i po 100 dinara 1foto Miroslava Pudar

Nekada uspešno putarsko preduzeće Vojvodinaput, koje je održavalo putnu mrežu srednjeg Banata i koga se i danas zrenjaninci sete kad padne sneg, uspelo je da nađe novog vlasnika a iz stare imovine sada se isplaćuju dugovanja prema poveriocima i radnicima.

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu o glavnoj deobi ovog preduzeća, deset godina od otvaranja stečaja” i tačno četiri meseca od kako je preduzeće prodato rudarsko-građevinskom preduzeću „Hidrooprema“ iz Šapca, iz stečajne mase treba da se namire svi kojima je sud priznao potraživanja.

Na osnovu donetog rešenja, reklo bi se, da bivši radnici nemaju mnogo razloga za radovanje.

Preostala stečajna masa, po predlogu plana deobe stečajnog upavnika, iznosi 67,9 miliona dinara dok su priznata potraživanja radnika 4,6 milijardi dinara a za isplatu iz stečajne mase im je preostalo samo 33, 7 miliona dinara.

Kad se to podeli na ravne časti, među poveriocima trećeg isplatnog reda, svakom sleduje tek 0,73 odsto stečajne mase.

Tako će na primer, za bivšeg radnika kome je sud priznao potraživanje od 125.800 dinara, u deobi biti isplaćeno 923 dinara kao poveriocu trećeg isplatnog reda, nekome će pripasti 100 dinara a prema jednom priznatom potraživanju Prekršajnom sudu u Zrenjaninu sleduje 7,34 dinara.

Kako je navedeno u rešenju Privrednog suda, priznata su potraživanja ukupno 322 poverilaca treće isplatnog reda među kojima je najviše bivših radnika, dok je u drugom isplatnom redu priznato troje poverilaca, Grad Kikinda, JVP Vode Vojvodine i Ministarstvo finansija, i njima će biti isplaćen pun iznos zahteva od 1,3 miliona dinara.

U prvom isplatnom redu je šestoro poverilaca, među njima Ministarstvo finansija i Fond solidarnosti a ukupan iznos za isplatu je 14,8 miliona dinara.

Pre donošenja rešenja o glavnoj deobi, razlučnim poveriocima isplaćeno je 155,8 miliona dinara, dok je na troškove stečajnog postupka i stečajne mase otišlo najviše para, 248,3 miliona dinara.

Stečajnom upravniku pripala je nagrada od 3,2 miliona dinara.

Stečaj u Vojvodinaputu uveden je 2011. godine, a bankrot proglašen 2018. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari