Radniku bakšiš – poslodavcu kazna

Genov: kada bi se porez na hranu u restoranima smanjio na 10 odsto, promet bi skočio za 100 odsto
Ugostitelji više zamerki imaju na zakone, nego na inspekciju

Ostavite komentar


  1. Кад ћемо се запитати: "докле".Докле ће правници предлагати непотпуне и нелогичне законе.Очигледно да су на кључним позицијама људи који то не заслужују, као и у другим сферама друштва.

  2. A koji to ugostitelj ima prijavljene konobare? Konobaru se i da neka smesna crkavica jer znaju da ce dobiti baksis. Najbolje da konobar ne sme da uzme baksis, da radi za minimalac, a da se ugostiteljima porez na hranu smanji, a cene ostanu iste.

  3. Ovde u Japanu nema baksisa. Musteriji se uvek uredno vraca kusur sve do poslednjeg jena i uz kusur se uvek dobija i racun. Bez izuzetka i bez obzira da li se radi o prodavnici, restoranu, kafeu, ili bilo cemu drugom. Ovde se trci za musterijom koja nije uzela makar 1 jen kusura, da bi taj kusur bio uredno vracen.

    Naprotiv, u Srbiji su pojedini konobari postali toliko bezobrazni po pitanju naplate i baksisa, da jednostavno uopste ne vracaju kusur. Poslednji put kada sam bio u Srbiji, u basti jednog kafea u Knez Mihajlovoj racun mi je bio oko 310 dinara. Konobaru sam pruzio 400 dinara, sa namerom da mu dam 50 dinara baksisa od kusura koji mi vrati. Medjutim, bez namere da uopste vrati kusur, on je samo kratko rekao "hvala" i brzo se okrenuo i skoro trceci odjurio u kafe, uzevsi mi na taj nacin 90 dinara, sto u ovom slucaju iznosi skoro 30% racuna u novcu koji je bukvalno otet. Pretpostavio je da necu u sred Knez Mihajlove praviti galamu zbog toga. Par minuta pre toga je isti taj konobar od devojaka koje su slucajno oborile i razbile casu zahtevao 400 dinara za razbijenu casu. Cisto sumnjam da vlasnik kafea zna za to. Za stolom par metara dalje drugi konobar se cenkao sa stranim turistima oko baksisa pravdajuci se da nema sitne novcanice da im vrati kusur. To je bezobrazluk i takvo ponasanje treba kaznjavati.

    Zasto bi se npr. ocekivalo da se ostavi baksis konobaru u kafeu? On (ili ona) je zaposlen po nekom ugovoru kojim je definisana njegova zarada. Znao je kakav posao ce raditi i za koju platu. Po kom osnovu onda on moze od musterija da uzima/otima tzv. baksis? Kada se konobaru u kafeu da novac – to zovemo baksis. Kada se npr. doktoru, politicaru, policajcu, salterskom radniku, da novac – to zovemo mito i kaznjivo je zakonom. Zasto bi onda konobari i ostali bili izuzeti od tog istog zakona zakona i zasto bi se definisalo specijalno za njih da je "podrazumevano" davati im baksis ?

    Svako treba da radi i da za svoj rad dobije platu shodno ugovoru pok kome je zaposlen. Ako mu ne odgovara, moze da raskine ugovor ili da pregovara sa poslodavcem o povecanju zarade. Duznost je poslodavca da zaradu isplati u skladu sa ugovorom. Ako se vec "ocekuje" (pretpostavljam od strane vlasnika i konobara, ne od strane musterija) da 10% – 15% racuna ide konobaru, onda vlasnik treba da povisi cene za tih 10-15% i da taj novac isplati konobaru od naplate, a ne da konobar na tako bezobrazan nacin otima od musterija. Musterija treba da zna koliko sta kosta i da ne razmislja u trenutku placanja da li i koliko novca treba da da konobaru u ime baksisa za posao za koji je konobar vec placen od strane vlasnika.

  4. Kako moze da se krsi zakon kada se dobije baksis kada to nije definisno zakonom? Izmisli ste dilemu tipa sta je starije kokoska ili jaje. Kelneri zadrzavaju baksis i ne daju ga u kasu. Pa kada dodje inspekcija kako moze da kontrolise kasu kada je kod kelnera uplata gostiju koja se predaje na kraju radnog vrmena. Pojma vi nemate kako se radi. Nego vi pisite o tome kako su radnici prijavljeni da primaju minimalne plate a deo plate primaju na ruke od poslodavca. Pisite o Kinezima na primer o robnim Kineskim kucama Panda u centru Beograda koje ne daju fiskalne racune. A tek kinezi u bloku 70 100 lokala bez racuna. Batalite te sitne ribe ajde pisite o velikim.

  5. @Tamo daleko : Slažem se sa Vama. A da bi poboljšali stvari, treba, konačno, da odgovorni snose posledice. U ovom slučaju, treba javno da kažete u kom ste restoranu bili i kada (u koje vreme).

  6. @ predragm : U pravu ste. Problem isplate neoporezivanog dela zarade "na ruke" je javna tajna, a niko ništa ne preduzima. Da (se) to hoće, Inspekcija rada bi mogla da ima neverovatan učinak i pridonese punjenju državne kase. Ali…

Ostavite komentar


Ekonomija

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje 8

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje

Srbiji ne prete nestašice struje, a Elektroprivreda (EPS) ima dovoljno svoje proizvodnje električne energije i u sadejstvu sa uvozom podmiruje sve potrebe tržišta, izjavio je pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom David Žarković. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.