Slaviša Ljubičić, radnik iz Iriga koji je bio žrtva zlostavljanja poslodavca, dobio je pretnje da će se „voziti u gepeku“, nakon što je u javnost izneo detalje o maltretiranju. Ljubičić je teško povređen prilikom rada na prepravljenom cirkularu u fabrici drvenih gajbi „Boki-Vučenović“, a nakon operacije mu je odstranjen testis. On je, kao i 140 radnika gajbare, radio bez zdravstvenog i penzionog osiguranja, a poslednjih meseci i bez plate, a slučaj je objavio Danas nakon što je Ljubičić povređen na radu. Prema svedočenju radnika, vlasnik Božo Vučenović i njegovi rođaci, maltretirali su ih fizički i novčanim kaznama.


– Vučenovićev 19-godišnji sin Milan je preksinoć prišao mom bratu i meni i pitao nas koji je od nas dao informacije medijima. Onda nam je rekao da će nas provozati u gepeku zbog toga. Slučaj sam odmah prijavio policiji – kaže Ljubičić.

Inače, Vučenović je, pored fabrike gajbi, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata u Irigu i na Fruškoj gori, od kojih je neke dobio bez plaćanja zakupa od lokalnih vlasti. Podsetimo, on je javnosti postao poznat 2009, nakon što su mediji objavili potresnu ispovest Srba i Bošnjaka koje je prevario i zlostavljao u Azerbejdžanu. Pisalo se tada da je radnicima koje je poveo na gradilište u tu azijsku zemlju, obećao redovne mesečne plate, ali konačne isplaćene sume bile su umanjenje za iznos od 1.000 do 3.700 dolara. Bosanskohercegovački mediji opširno su izveštavali o tome kako su ljudi bili tretirani kao roblje, da su za jednominutni prekid rada kažnjavani odbijanjem 50 dolara od plate, a za negodovanje je kazna bila 200 dolara. Vučenović im je, pisalo se, oduzeo pasoše, uprava je tukla i na druge načine maltretirala radnike, koji su živeli u kolektivnom smeštaju, takozvanim domovima u užasnim uslovima. Neki su bili i zatvarani nakon što su se pobunili, dešavalo se da ostanu bez hrane. Zbog takvog tretmana Vučenovića traži ga pravosuđe iz nekoliko zemalja, BiH i Azerbejdžana pre svega. On sam je, u izjavi za Danas, kazao da su sve optužbe neosnovane, a da će u tom slučaju zlostavljanja radnika u Azerbejdžanu pred sudom dokazati nevinost. On, međutim, nije objasnio kada i kako će izneti odbranu pred pravosuđem te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari