Uklanjanje neeksplodiranih sredstava se aerodroma Ponikve, u blizini Užica, koje je bilo najavljeno za početak ove sedmice, odloženo je zbog loših vremenskih prilika. Saša Savić, direktor tog aerodroma koji je Grad preuzeo od Vojske u u zamenu za stanove, izjavio je za Danas da će radovi početi na proleće naredne godine.


– Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara i sneg je oko pet centimetara. Vremenska prognoza za naredni period nije povoljna, jer su najavljeni kiša, sneg i niske temperature, tako da smo radove odložili do proleća naredne godine – istakao je Savić.

On dodaje da odlaganje ipak neće poremetiti dinamiku planiranih aktivnosti za osposobljavanje aerodroma za civilni saobraćaj. Firme UXB Balkans iz Sarajeva i PMC Inženjering iz Beograda, koje su na tenderu odabrane za izvođače radova, u stanju su da ceo posao obave za nekoliko dana, poručio je on i istakao da je, nakon okončanja te prve faze, potrebno obezbediti i oko 30 miliona za građevinske i druge radove.

– Upravni odbor aerodroma trebalo bi da se izjasni o tome, a potom ćemo videti da li će u gradskom budžetu za narednu godinu biti planiran taj iznos – istakao je naš sagovornik.

Procena je da na aerodromskom kompleksu od 550 hektara postoji 27 lokacija sa neeksplodiranim granatama, koje se tamo nalaze još od NATO bombardovanja 1999. godine, kao i osam uništenih aviona domaćeg vazduhoplovstva u porušenim kaponirima. Međutim, planiranim radovima, koji su najavljeni zahvaljujući donaciji SAD u iznosu od 300.000 dolara, ali i pomoći EU od 200.000 evra za izradu idejnog projekta, kao i donaciji Kine koja je poklonila bager i kamion, tokom prve faze planirano je uklanjanje granata sa prostora od 150 metara levo i desno od aerodromske piste. Nakon toga, kako podseća Savić, trebalo bi da usledi dobijanje evropskog sertifikata o bezbednosti za civilni saobraćaj, kako bi aerodrom mogao da se koristi za sletanje i poletanje manjih letelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari