Firme UXB Balkans iz Sarajeva i PMC Inženjering iz Beograda odabrane su na tenderu za prvu fazu radova koji podrazumevaju uklanjanje neeksplodiranih sredstava sa aerodroma Ponikve kod Užica. To je saopštila uprava tog aerodroma i dodala da će te dve firme istovremeno raditi na poslovima, za koje je Ambasada SAD nedavno obezbedila donaciju u iznosu od 300.000 dolara.


Pored toga, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije izvršiće tehnički pregled dela aerodroma oko piste, koji nije obuhvaćen radovima koje će se finansirati tom donacijom.

Inače, radovi koji su započeli u aprilu, obustavljeni su nekoliko dana kasnije, jer nije bilo novca, ali je problem kasnije rešen donacijom SAD.

Saša Savić, direktor JP Aerodrom Ponikve rekao je za Danas da će radovi početi krajem ove ili početkom naredne godine i da će, ukoliko to budu dozvolile vremenske prilike, biti završeni do prve polovine decembra ove godine. On je dodao da će lokalno stanovništvo biti obavešteno na vreme o tačnom datumu početka radova i eventualnim merama predostrožnosti.

– Radovima će biti obuhvaćen prostor od 150 metara levo i desno od ivica aerodromske piste i to na dubini od pola metra – objasnio je Savić, dodavši da će se završetkom te faze, stvoriti uslovi za početak infrastrukturnih i drugih radova na površini koja bude proglašena za bezbednu, a time i za poletanje i sletanje manjih letelica. „Kada će to biti, zavisi od novca“, rekao je Savić,

Vojska Srbije ranije je uklonila neeksplodirane granate sa prostora 50 metara levo i desno od ivica piste, ali po standardima koji zadovoljavaju vojne potrebe. Međutim, kako je aerodrom namenjen da se koristi za civilni saobraćaj, Savić ističe da je potrebno da evropska agencija ITF svojim sertifikatom potvrdi bezbednost tog prostora.

Inače, procena je da na celom aerodromskom kompleksu, koji se prostire na oko 550 hektara i poseduje objekte ukupne površine skoro 5.000 kvadratnih metara koji je Vojska Srbije razmenila za stanove sa gradom Užicem, postoji 27 lokacija za koje se sumnja da se na njima nalaze neeksplodirane granate još od Nato bombardovanja 1999. godine, od čega je šest velikih avionskih bombi, ali Savić navodi da su te lokacije veoma udaljene od aerodromske piste.

– Nemamo preciznih podataka o ukupnom broju neeksplodiranih sredstava. Međutim, zahvaljujući donaciji EU u iznosu od 200.000 evra, u toku je izrada idejnog projekta i očekujemo da ćemo u prvoj polovini naredne godine dobiti detaljnu procenu o tome koliko bi koštala prva faza rekonstrukcije aerodroma. U Studiji koju je ponudila Regionalna privredna komora Užice pominjao se iznos od 20 miliona evra, ali to je bila gruba procena u vreme kada je aerodrom bio vojno vlasništvo i kada autori studije nisu imali pristup tom kompleksu. Novom studijom očekujem da će taj iznos biti tri ili četiri puta manji – zaključio je Savić, podsetivši da je, osim EU i SAD, i Kina donirala kamion i bager.

Zatrpani avioni

Pored neeksplodiranih projektila, u urušenim aerodromskim kaponirima, takođe od Nato bombardovanja, nalazi se i osam uništenih aviona domaćeg vazduhoplovstva, ali, kako Savić navodi, oni „neće uticati na to da se, nakon prve faze radova, steknu uslovi za korišćenje aerodroma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari