Radovi konačno počinju 8. oktobra 1Foto: Kabinet potpredsenice Vlade Zorane Mihajlović

Iako je trebalo da počne mnogo ranije, dogradnja i rekonstrukcija Fabrike vode „Petar Antonijević“ u Užicu počeće 8.oktobra ove godine i biće završena za godinu dana.

Time će biti omogućeno da se grad snabdeva vodom za piće iz akumulacije Vrutci, koja je korišćena decenijama, ali se ne koristi od kraja 2013. godine jer je zagađena algama – cijanobakterijama.

Ugovor o početku prve faze radova potisali su u Beogradu, u utorak, Zorana Mihajlović, potpredsenica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, i Mića Mićić, direktor „Jedinstva“ AD Sevojno, koje je, na tenderu, izabrano za izvođača radova.

Iz kabineta potpredsednice Mihajlović je saopšteno da će radovi koštati 400 miliona dinara, te da je Minsistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezebedilo 360 miliona, a Grad Užice preostalih 40 miliona dinara.

– Ovo je važan projekat za nas, jer će omogućiti da za godinu dana rešimo pitanje snabdevanja vodom za 70.000 građana Užica. Od izvođača radova očekujemo da poštuje rokove i posao uradi kvalitetno, a mi ćemo budno pratiti realizaciju tog projekta i pomoći ukoliko bude bilo kakvih problema tokom izvođenja radova – poručila je Mihajlovićeva.

Užički gradonačelnik Tihomir Petković je, kako je navedeno, u ime građana Užica, „zahvalio Vladi Srbije, premijeru Aleksandru Vučiću i Mihajlovićevoj za podršku Užicu u rešavanju ključnog problema za grad“.

– Hvala potpredsednici Mihajlović koja je, u poslednjih godinu dana, bila svakodnevno uključena u ovaj veliki i složen posao i omogućila da 8. oktobra počnu radovi na rekonstrukciji i dogradnji fabrike vode – rekao je Petković, a potom podsetio na to da su se 2013. godine u akumukaciji Vrutci pojavile cijanobakterije, ali da je „Vlada Srbije brzo reagovala i sa milion evra finansirala priključenje na alternativni izvor za snabdevanje – Sušička vrela, odakle se Užice i sada snabdeva“.

On je objasnio da će „u prvoj fazi biti završen najveći deo posla i da će za godinu dana ponovo moći da se koristi voda iz akumulacije Vrutci“.

– „Jedinstvo“ AD Sevojno će završiti povereni posao u roku i kvalitetno, sa opremom najvišeg evropskog kvaliteta – obećao je Mića Mićić, direktor tog preduzeća, istakavpi da je ta firma već gradila slične fabrike u Leskovcu, na Kopaoniku i u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari