Rekonstrukcija pruge Subotica – Segedin biće završena pre planiranog roka 1Izgradnja pruge Subotica - Segedin, foto: Infrastruktura železnice Srbije (infrazs.rs)

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom (Segedin) odvijaju se predviđenom dinamikom, a prema navodima izvođača radova, završetak ovog posla se može očekivati i ranije nego što je planirano.

Na sajtu Infrastruktura železnice Srbije navodi se da je izgrađen donji stroj pruge od Horgoša prema Bačkim Vinogradima u dužini od 3,6 kilometara, a da su u toku i pripremne aktivnosti za polaganje 4,5 kilometara gornjeg stroja od izlaza iz stanice Subotica ka Horgošu, kao i za izgradnju infrastrukturnih objekata: podvožnjaka u Subotici, dva podhodnika (na Paliću i u Bačkim Vinogradima) i rekonstrukciju staničnih zgrada u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu.

„Modernizacija pruge Subotica – Horgoš počela je 18. oktobra u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. Radove izvodi konzorcijum ’Karin Komerc MD’ iz Veternika i ’RŽD Internešnl’, a vrednost posla je oko 10,2 milijarde dinara“, navodi se na portalu.

Po završetku modernizacije i rekonstrukcije, ova pruga dužine 26,63 kilometara, biće jedna od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom će vozovi saobraćati brzinom do 120 km/sat, a vozom između Horgoša i Segedina će se putovati 35 minuta.

Rok za završetak radova je novembar 2022. godine.

Pruga Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađarske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 km do Segedina. Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada izuzetno značajne železničke magistrale Baja – Subotica – Segedin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari