Komplikuje se situacija u fabrici "Simpa" za proizvodnju dečjih krevetića u okolini Trgovišta, sudski izvršioci prete radnicima policijom i hapšenjima 1Foto: Pixabay/Rudimaes

Poslednjih dana napeto je u fabrici za proizvodnju dečjih krevetića u selu Radovnica u opštini Trgovište. Radnici sudskom izvršitelju nisu dozvolili da na osnovu duga iz pogona, uz podršku policije koja je stigla iz Trgovišta odnese dva viljuškara i time, kako je potvrđeno Danasu, potpuno „prekine proces proizvodnje“, potvrdili su za Danas, radnici u ovom pogonu u vlasništvu Kompanije „Simpo“.

„Mi ne znamo koliki je dug našeg pogona prema nekome na osnovu čega je stigao izvršitelj da nam popisuje mašine i to one najvrednije. Ono što nam je direktor koji sedi u „Simpu“ u Vranju rekao da je naš dug „mnogo manji“ od vrednosti mašina koje bi trebalo da budu zaplenjene i prodate“, rekao je za Danas jedan od radnika u fabrici dečjih krevetića, koji posluje u sistemu Kompanije „Simpo“.

Juče se u fabrici odvijala proizvodnja u prisustvu pedesetak radnika, koji poslednjih meseci rade samo u jednoj smeni. Ovaj izuzetno profitabilni segment „Simpa“ za proizvodnju dečjih krevetića pre nekoliko meseci radio je u tri smene. Radi se o modernoj fabrici koja raspolaže tehnologijom nove generacije za obradu punog drveta koje zahteva komplikovaniji proces izrade.

„Primili smo pola aprilske plate, a sada hoće da nam oduzmu mašine i kao da je nekome u potpunosti stalo da potpuno ugasi proizvodnju i da mi ostanemo bez posla. Poslujemo samostalno, ali nemamo računovodstvo, već sve ide preko centrale matične kompanije u Vranju, iz koje nam se niko ne obraća već danima“, kažu radnici iz Radovnice, koji proizvode dečje krevetiće uglavnom za inostranog kupca.

Ovaj pogon radi po narudžbini, po principu „lon poslova“, u kojima naručioci donose sirovinu, a odavde izlaze gotovi proizvodi. Sve finasijske transakcije obavljaju se preko centrale „Simpa“ u Vranju.

„Zato mi i ne znamo koliko su naša dugovanja i ko ih je napravio. Dali neko sada hoće da preko noći proda imovinu fabrike i preselije u neki drugi grad, a da mi ostanemo bez posla“, pita se radnik.

On navodi da je sudski izvršitelj koji je poslednjih dana sa advokatom dolazio u plenidbu imovine naveo da će ukoliko „u potpunosti nebude izmiren dug oni naredni put doći sa jakim policijskim snagama i odneti dva viljuškara i drugu opremu na konto namirenja duga“.

Radnici govore da je na ovaj način poslednjih meseci broj radnika smanjen sa 150 na tridesetak koji se brinu za svoju dalju sudbinu. Ovim povodom novinar Danas pokušao je da dobije rekaciju nadležnih iz Kompanije „Simpo“, ali do zaključenja ovog broja lista niko se nije oglašavao.

Anonimni izvor Danasa iz „Simpa“, podseća da je „ovakvom metodom prodata i imovina farme ovaca na Vlasini, gde je po navodnom dugu grlo ove stoke prodavano po dva evra za komad stoke, iako je ta cena višestruko veća“. On navodi da fabrika dečjih krevetića u Radovnici predstavlja „izuzetno profitabilan program koga očigledno neko hoće da proda po mnogo nižoj ceni“.

Izvor Danasa podseća da je ovaj pogon raspolaže mašinskim parkom za obradu punog drveta koji još uvek može da zadovolji sve standarde kupaca iz zemalja EU. Bez odgovora smo ostali i u Povereništvu Regionalne privredne komore Leskovac, kancelarije za Pčinjski okrug.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari