Kompanija Simens će narednog meseca ponuditi srpskim firmama da za nju počnu da proizvode 90 komponenti koje ova nemačka firma trenutno uvozi za potrebe svoje fabrike vetrogeneratora u Subotici – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Simensa Srbija Tihomir Rajlić.

On je najavio da će u saradnji sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, sredinom oktobra biti organizovan sajam za firme koje žele da postanu Simensovi dobavljači. Ukupna vrednost poslova koje bi srpske fabrike mogle da dobiju dostiže 1,1 milijardu dinara godišnje, pod uslovom da dovoljan broj potencijalnih dobavljača ispuni stroge proizvodne zahteve nemačkog giganta.

Rajlić je posebno naglasio da je Simens među prvih osam izvoznika u Srbiji i da za sve vreme poslovanja na ovim prostorima nije uzeo nijedan dinar subvencija, kao što ih nije uzeo ni za radna mesta koja će sada da otvori.

Ministar privrede Saša Radulović ocenio je da je ideja o ovakvoj saradnji sa domaćim proizvođačima iz sektora malih i srednjih preduzeća model za zapošljavanje na koji treba da se ugledaju i ostale velike kompanije u Srbiji i da je to model koji će Ministarstvo i ubuduće podržavati. Radulović, koji je po sopstvenim rečima karijeru započeo kao inženjer u Simensu u Nemačkoj, radeći na sistemima za nadzor u nuklearnim elektranama, dodao je da će država sa svoje strane uraditi sve da se poboljša privredni ambijent, da će smanjiti poreze i doprinose na rad i sprovesti regulatornu reformu kako bi zdrave firme mogle da posluju profitabilno i bez prepreka.

On je naglasio da je strateško opredeljenje Vlade Srbije podrška izvozu i proizvodnim delatnostima i da se zato smanjuje opterećenje rada koje, za razliku od „trange-frange delatnosti“, u proizvodnim firmama predstavlja veliki trošak. Radulović je takođe potencirao da Simens nije dobio subvencije za projekat zapošljavanja novih ljudi i angažovanje domaćih dobavljača i ocenio da je „vreme perpetuum mobile ekonomije prošlo“.

– Ekonomija u kojoj samo delite pare vodi u korupciju i toga smo mnogo imali do sada. Privreda zasnovana na subvencijama nije održiva. Rasterećenje rada je najbolja subvencija, koja nikoga ne diskriminiše – rekao je Radulović, ocenivši da je u poslednjih 12 godina vođena ekonomska politika koja nije dala dobre rezultate.

Ministar je ipak dodao da se sistem ne može promeniti odjednom, već da „moramo postepeno da ga okrećemo“.

– Subvencije strateški nisu dugoročno rešenje, ali mi moramo da ispunimo sve do sada preuzete obaveze – dodao je Radulović.

I Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da je to model za budući razvoj – da pokušamo da budemo dobavljači velikih sistema.

– Simens ima dobavljače A, B i C kategorije i verovatno će svi koji sa njima sada sklope ugovor biti C dobavljači, ali ako budu podizali kvalitet i iskustvo i budu dostizali najviše standarde, moći će i da napreduju – rekao je Knežević.

On se takođe pridružio kritici dosadašnjeg načina vođenja ekonomije, ocenivši da je do sada postojala „faraonska distanca vlasti i malih i srednjih preduzeća“, ali da je u poslednjih 15 dana naišao na „normalnu komunikaciju sa Vladom“.

– Fijat je dobio subvencija kao sve domaće firme zajedno – rekao je Knežević, kritikujući raniji model finansijskih podsticaja za zapošljavanje. On se zapitao koliko radnika ostaje na svojim poslovima kada isteknu tri godine koliko firme koje dobiju subvencije ne smeju da smanjuju broj zaposlenih.

Knežević je ukazao i na to da su mala i srednja preduzeća prošle godine investirala 2,4 milijarde evra, a da je iz inostranstva došlo samo 400 miliona evra, „od čega su 80 odsto finansijska ulaganja koja ne čine ništa za zapošljavanje“.

Govoreći o planiranim izmenama Zakona o radu, Knežević je rekao da je već razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, da će imati sastanke i sa sindikatima i da će se pronaći najmanji zajednički imenitelj.

Udvostručiti proizvodnju

Direktor Simensa Srbija priznaje da očekuje „polovičan uspeh“ poziva na saradnju i da će biti jako zadovoljan ako uspe da pronađe 10 do 15 novih dobavljača. On je dodao da Simens sada zapošljava 694 radnika u Srbiji, a da će ovog meseca na taj spisak dodati još 90 ljudi. „U sledećoj godini ćemo otvoriti još oko 200 radnih mesta u Srbiji, a ako pronađemo tih 10 do 15 dobavljača, onda će se sa njima taj broj udvojiti“, rekao je Rajlić, koji je dodao i da Simens planira da udvostruči plan proizvodnje u narednim godinama i da svoj izvoz sa 150 miliona evra poveća na 200 do 250 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari