Vlada Srbije će do kraja godine usvojiti zakon po kojem će radnici koji dobiju otkaz imati pravo na otpremninu samo za period koji su proveli u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca, kao i kod povezanih preduzeća, a ne za ceo svoj radni staž kao do sada – najavio je juče ministar privrede Saša Radulović, predstavljajući mere za razvoj srpske privrede, koje će Vladi Srbije biti predočene naredne nedelje.


Prema Raduloviću, ova mera bi trebalo da time što će olakšati otpuštanje, zapravo dovede do lakšeg zapošljavanja radnika, jer poslodavci neće morati da brinu o tome koliki će im biti trošak otkaza ako se radnik pokaže nedovoljno dobrim. Firme, kako je objasnio ministar, radnike otpuštaju ili kada im padne promet ili kad radnici ne žele da rade, pa je shodno tome najbolja zaštita radnog mesta “postojanje drugog radnog mesta na koje radnik može da pređe”.

Uvođenje odredbe o povezanim licima u novi Zakon o radu znači da će poslodavcima biti onemogućeno da radnike koje žele da otpuste prvo prebace u svoju drugu firmu i da im onda daju otkaz, izbegavajući na taj način isplatu otpremnine.

Osim ove mere, Radulović je najavio i promene Zakona o privatizaciji, Zakona o stečaju i Zakona o planiranju i izgradnji, ali je od svega što će biti usvojeno, bitnije ono što neće – snižavanje poreza i doprinosa na rad, centralna mera ekonomskog oporavka na kojoj je Radulović insistirao i koja predstavlja okosnicu celog njegovog reformskog programa.

– Vlada nije usvojila moj predlog da se smanje porezi i doprinosi na rad, ali to ostaje mera čije usvajanje tražimo. Mi smo uz predlog ove mere dostavili i listu načina na koje bismo obezbedili sredstva da to smanjenje platimo, ali to nije prošlo zbog različite procene rizika između nas i većine u Vladi oko toga šta bi odluka o smanjenju poreza i doprinosa značila za budžet i za deficit. Pošto je Vlada o tome donela odluku, mi je prihvatamo, jer smo i mi njen deo, ali ćemo nastaviti radimo na tome da se ta mera na kraju ipak usvoji – rekao je Radulović.

Ministar je odgovarao na pitanje potpredsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milana Kneževića koji je obelodanio da je Ministarstvo privrede planiralo da smanji poreze i doprinose za 20, a ne za 30 odsto i da je spisak od sedam stavki preko kojih bi se obezbedila potrebna sredstva uključivao i oko 170 miliona evra Fonda za razvoj, “ali je Vlada sada i ta sredstva raspodelila za garancije za Etihad”. Radulović replicirao ocenom da je 30 odsto smanjenja i dalje njegov dugoročni cilj, ali da bi do njega došlo određenom dinamikom.

Radulović je u Dačićevom i Vučićevom kabinetu više uspeha imao kada je u pitanju nastavak privatizacije. Tako će se novim zakonom, kako je rekao, uvesti potpuna transparentnost i puna odgovornost državnih organa, uvešće se “kratki i agresivni” rokovi za pretvaranje društvenog u državni kapital i to već sledeće nedelje, dok će restrukturiranje preduzeća biti urađeno po modelu konverzije potraživanja u kapital, što će biti definisano zakonom o stečaju.

– Pozvaćemo potencijalne investitore da nam u pismima dostave plan koji bi hteli da realizuju u preduzećima koja nameravaju da kupe. Onda ćemo početkom naredne godine na osnovu toga za svako preduzeće doneti odluku o metodu privatizacije i ta odluka neće moći da se menja. Uvešćemo privatizaciju putem dokapitalizacije, putem zajedničkog ulaganja, sa opcijom kupovine kapitala i uz poveravanje preduzeća na upravljanje i za svaku firmu ćemo odabrati jedan od ovih modela koji joj najviše odgovara – rekao je Radulović.

On je najavio veća prava poverilaca u stečajnom postupku, povezivanje staža za radnike za sve godine unazad, stavljanje potraživanja povezanih lica na poslednje mesto zajedno sa potraživanjima vlasnika firme u stečaju i veću odgovornost stečajnih upravnika i drugih odgovornih lica poput računovođa.

Radulović je rekao i da će Agencija za privatizaciju dobiti novu ulogu i da će zakonom biti onemogućeno “izvlačenje para iz preduzeća kojima ona upravlja”.

– U Agenciji ima 153 firme u restrukturiranju koje zapošljavaju 51.000 radnika, još 419 preduzeća sa 35.000 zaposlenih i dodatnih 900 firmi u kojima država ima manjinski udeo. Od svih njih smo tražili “lične karte”, jednu eksel tabelu u kojoj su svi podaci o imovini, dugovima, dobavljačima, kupcima, radnicima, dobiti i gubicima koje imaju. Svako preduzeće koje dobro vodi svoje knjigovodstvo te podatke može da spremi za sedam dana. Međutim, posle mesec i po dana, Ministarstvu je potpune podatke dostavilo samo desetak preduzeća – rekao je ministar.

Uprkos tome što su gotovo sva preduzeća do sada dostavila samo nepotpune informacije, Ministarstvo je sve pristigle “lične karte” objavilo na svom internet sajtu, kako bi investitori, ali i radnici i sindikati mogli da se detaljno upoznaju sa poslovanjem svih državnih preduzeća. Radulović je dodao da će nastaviti da insistira da od svih preduzeća dobije potpune informacije o njihovom radu i da će novim zakonom o privatizaciji biti ustanovljene oštre sankcije za direktore koji ne budu odgovarali na zahteve Ministarstva.

– U zakonu o javnim preduzećima uvodimo veću odgovornost menadžmenta i obavezu dobrog korporativnog upravljanja, tako da će u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu svi finansijski izveštaji morati da budu čisti – rekao je Radulović.

Ministar je rekao i da radi na promeni načina subvencionisanja preduzeća i da sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o osnivanju garantnog fonda koji bi garantovao za kredite za privredu koje bi odobravale komercijalne banke. To bi, po njegovoj oceni, dovelo do smanjenja kamata za sve firme u državi, “a sredstva koja bi država stavila u garantni fond bila bi pet puta multiplikovana”.

Fond bacio milijardu evra

Radulović je rekao da je broj nenaplativih kredita u Fondu za razvoj dostigao 60 odsto, a da je isti procenat i u Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza i da sa tim mora da se prekine. Budući da Fond za razvoj upravlja sa oko dve milijarde evra sredstava to znači da je preko milijardu evra bačeno.

Prvo lične karte, pa onda plate

Predstavnik sindikata Sloga predočio je ministru da će “većina radnika biti žrtve direktora”, jer je samo desetak preduzeća dostavilo adekvatne lične karte, a bez njih Ministarstvo nikome neće odobriti novac niti nastaviti privatizacioni postupak i upitao ga kako će rešiti taj problem.

– Tamo gde poslovodstvo ne radi, žrtve su radnici. Sindikati zato treba da vrše pritisak na menadžment da nam dostavi lične karte – glasilo je “rešenje” ministra Radulovića. To što radnici u međuvremenu neće dobijati plate niti imati overene zdravstvene knjižice, ministar nije komentarisao, a nije pomenuo ni svoju odgovornost kao predstavnika države, dakle vlasnika tih istih preduzeća, za rad menadžmenta, niti je pomenuo da će nesavesne direktore smenjivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari