Raiffeisen banka emitovala MREL obveznice 1Foto: Raiffeisen banka

Raiffeisen banka a.d. Beograd izdala je dugoročne dinarske obveznice u vrednosti od šest milijardi dinara.

„Ukupna nominalna vrednost emisije MREL (minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama) podobnih obveznica je šest milijardi dinara, a rok dospeća je 6. jun 2028. godine. Obveznice su emitovane sa takozvanom ”call” opcijom koja Raiffeisen banci daje pravo da izvrši prevremeni otkup svih emitovanih obveznica pre dospeća pod uslovima koji su utvrđeni u prospektu“, kažu iz ove banke.

Emisija je usmerena ka profesionalnim investitorima, a međunarodne finansijske i razvojne institucije su pokazale posebno interesovanje za ulaganje, ističu oni.

Kako dodaju, u fazi planiranja i same realizacije emisije, Raiffeisen banka je usko sarađivala i imala punu podršku i razumevanje Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Centralnog registra za hartije od vrednosti i Beogradske berze.

Takođe, kažu da je banka tokom celog procesa imala podršku RBI grupacije koja ima bogato iskustvo rada sa različitim finansijskim instrumentima u oblasti tržišta kapitala i korporativnog upravljanja.

„Ovo je prva emisija takvog tipa finansijskog instrumenta za Raiffeisen banku. Izdavanjem dugoročnih dinarskih obveznica privukli smo pažnju međunarodnih finansijskih i razvojnih institucija na tržište korporativnih obveznica u Srbiji koje je još u povoju. Takođe, diversifikovali smo izvore finansiranja i produbili odnose sa investitorima. Prikupljena sredstva će biti primarno plasirana u projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine, jačanje društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja”, rekao je Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke prilikom potpisivanja Ugovora o uključenju i organizovanju trgovanja hartijama od vrednosti na Open Market Beogradske berze a. d. Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari