Tradicionalno noćno uspinjanje na Rtanj i jednodnevni boravak na 1.560 metara nadmorske visine, koje se održavalo ovoga vikenda 16. put, okupiće, prema proceni organizatora – boljevačkog planinarskog kluba Šiljak i motela Balašević, više stotina gostiju. Za turističke radnike i opštinu Boljevac ta manifestacija je prilika da se turistima i ljubiteljima planina predstave i druge znamenitosti kojih u tom kraju ima u izobilju.

Tradicionalno noćno uspinjanje na Rtanj i jednodnevni boravak na 1.560 metara nadmorske visine, koje se održavalo ovoga vikenda 16. put, okupiće, prema proceni organizatora – boljevačkog planinarskog kluba Šiljak i motela Balašević, više stotina gostiju. Za turističke radnike i opštinu Boljevac ta manifestacija je prilika da se turistima i ljubiteljima planina predstave i druge znamenitosti kojih u tom kraju ima u izobilju. Na relativno malom prostoru, sa ostacima bogate istorije koja seže do antičkog perioda, prepliću se prirodni spomenici – klisure, kanjoni, brojna vrela, špilje i pećine, među kojima je pažnju avanturista i istraživača već privukla Bogovinska, najduža još neistražena lepotica prepuna pećinskog nakita. Ipak, dominira planina Rtanj, koja se kao pravilna kupa uzdiže nad krajolikom. I mada je država izdvojila značajna sredstva za izgradnju turističke infrastrukture na Staroj planini, koju je prepoznala kao buduću ekskluzivnu lokaciju, područje opštine Boljevac i planinu Rtanj, koja je deo tog masiva, gotovo da su mimoišli master-planovi i investicioni programi. Do naredne velike deobe iz republičke kase, preostalo je da lokalne vlasti osmisle programe koji će privući privatni kapital. Zatim sledi još teži put, da se destinacija razvije i postane zanimljiva za turiste. Značajan podsticaj tim planovima jeste prva značajnija investicija iz privatizacije, koja ovih godina niče na temeljima nekadašnjeg motela Rtanj.

Hajdučka kuhinja i patina prošlih vekova

Osim etnorestorana, izgrađenog od drveta i kamena, s ručno klesanim duborezima i monumentalnim ognjištem smeštenim u sredini prostorije, gde će se pripremati tradicionalna i jela iz „hajdučke kuhinje“, na još šest dokupljenih hektara predviđena je izgradnja crkve na mestu na kojem se vekovima saboruje. Najavljena je i izgradnja bazena, šetališnih staza, parkinga, akumulacionog jezera sa uređenom plažom, poribljavanje reke koja protiče kroz čitav kompleks. Iduće godine počeće i gradnja mini hidrocentrale i arteškog bunara. Planirano je i da se od karakterističnih kuća iz okolnih mesta, koje će se preneti na ovu lokaciju, izgradi etnoselo otvoreno za goste koji žele da osete duh prošlih vekova.

– Motel Rtanj kupio sam 2003. godine za 35.000 maraka. Do devedesetih godina, nije bilo putnika kroz ovaj kraj, koji bar jednom nije svratio na čuvenu gibanicu i kiselo mleko koje se može nožem seći. Ali, godine krize učinile su svoje. Zatekao sam ruiniran motel gotovo bez prihoda, pod hipotekom, bezvoljno osoblje i dugovanja za koja sam morao da izdvojim još oko dvesta hiljada evra.
Do sada sam uložio više od milion i po evra i to je samo trećina planirane investicije. Motel koji je prošle godine, nakon rekonstrukcije počeo da radi, već posle nekoliko meseci dobio je prestižnu godišnju nagradu za kvalitet koju dodeljuje Ministarstvo trgovine i turizma. Planiramo da ovo postane kutak za slikarske kolonije, planinarske i speleološke poduhvate, sportske pripreme, za istraživače, rekreativce i za one koji žele da provedu nekoliko dana van gradske buke – kaže za Danas Dragan Balašević, vlasnik turističko-rekreativnog kompleksa Balašević.
Motel Balašević je ove godine prvi put suorganizator noćnog uspona na Rtanj a kako za Danas naglašava Svetolik Vučić, direktor Turističke organizacije Boljevac, to je jedini način da se zajedničkim snagama promoviše ukupna turistička ponuda te sredine.
– Mi jedni bez drugih ne možemo i drago mi je što je učinjen prvi korak na uspostavljanju poslovne saradnje između privatnog i javnog sektora. Veliki doprinos tome dao je Planinarski klub Šiljak, čiji će članovi biti stručna podrška manifestacije i pomoći će da i gosti bez prethodnog iskustva u penjanju dožive ovu planinu na pravi način ali i da budu bezbedni u tom poduhvatu – kaže Vučić.
Rtanj je deo masiva Stare planine, na kapiji Timočke krajine a do podnožja se stiže regionalnim putem koji vodi od Paraćina ka Boru i Zejčaru. Visok je 1.560 metara, a uspon na planinu je poseban doživljaj, jer se sa vrha jasno vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Kučajske planine a kada je vreme vedro, u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari