Rajić: Vlast pravi posebne ugovore sa investitorima u kojima suspenduje pravni sistem Srbije 1foto: A.H./ATAImages

Obim investicija u prešićavanje otpadnih voda u Srbiji je oko 4,3 milijardi evra, za koje je Vlada Srbije zaključila nekoliko međunarodnih ugovora i kreditnih aranžmana, koji su ostali nedostupni javnosti, a izuzeti su iz pravnog sistema Srbije, rečeno je danas na skupu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju (RERI).

Na predstavljanju publikacije „Crna knjiga: Mutne vode“ predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić je ukazao da sadašnja vlast sa investitorima u oblasti životne sredine zaključuje posebne ugovore, u kojima suspenduje pravni sistem Srbije.

Vlada kroz aranžmane dogovara posebna pravila koja su često suprotna našem pravnom poretku, rekao je on i ukazao da se na njih ne primenjuju domaći zakoni, kao što su o javnim nabavkama, ili čak isključuju Zakon o radu.

Pod izgovorom da su to međunarodni ugovori, poziva se na tajnost ugovora, došli smo do toga da ne možemo da znamo ni osnovne informacije o projektima, čije se vrednosti broje ne u milionima, već u milijardama evra, rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, zajedničko svim tim projektima je što se ne može dobiti nikakav odgovor nadležnih, kao ni od njihovih finansijera, na primer nemačke KFW banke.

Praksu od početka gradnje Beograda na vodi sad imamo i za organizaciju međunarodsne izložbe Ekspo, dodao je Rajić.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je ukazao na pravne prečice međudržavnih sporazuma.

On je naveo da se tako može dogoditi da kaznom zatvora bude kažnjen „neki pohlepni službenik“, koji je namestio javnu nabavku od 10.000 evra, a državni zvaničnici, potpisnici ugovora vrednih nekoliko milijardi, bez ikakvog nadmetanja, budu isključeni iz krivične odgovornosti.

Nenadić je napomenuo i da se tako pod međudržavne sporazume podvode razne vrste poslova i aranžmana sa stranim firmama za velike poslove u Srbiji.

Prvi primer koji je dao zamaha tome je Leks specijalis za izgradnju Beograda na vodi, predočio je on.

Prema zvaničnim statistikama, vrednost javnih nabavki sprovedenih bez primene zakona jednaka je vrednosti postupaka sprovedenih po zakonu, istakao je Nenadić.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je da je Vlada Srbije usvojila Reformsku agendu koja se odnosi na novac iz Evropske unije opredeljen za Zapadni Balkan, oko šest milijardi evra, ali je njeno sprovođenje odloženo za kraj 2027.

Sve će se to rešiti, ali da se završi Ekspo i sve koruptivne radnje tim povodom, zaključila je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari