Ugovor o prodaji Industrije odeće „Prvi maj“ iz Pirota, koju je 2007. godine kupio beogradski biznismen Đorđije Nicović, raskinut je krajem prošle nedelje jer kupac nije ispunio investicione obaveze za drugu godinu u iznosu od milion evra, potvrđeno je Danasu u Agenciji za privatizaciju. Pirotski „Prvi maj“ je u blokadi od 1. aprila 2008. godine, a dugovi preduzeća su oko 330 miliona dinara, od čega je 150 miliona po osnovu poreza i doprinosa.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je da će „lokalna samouprava učiniti sve da se pronađe odgovarajući strateški partner i da se spreči napad poverilaca na imovinu te firme, u kojoj radi oko 1.500 radnika za prosečnu platu od 12.000 do 13.000 dinara.

Direktor Prvog maja Marko Dajević, dan pre nego što je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor, rekao je medijima da razlika između isplaćene i minimalne zarade iznosi oko 3,5 miliona evra. „Taj dug bi bio konvertovan u akcije i 20 odsto tog iznosa bilo bi podeljeno radnicima“ rekao je Dajević i dodao da se u jednom od pogona radi u dve smene, da su kapaciteti u fabrici popunjeni i da imaju posla do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari