Raspisan tender za izgradnju gradskog pontona na desnoj obali Dunava 1Foto: Beta/Emil Vaš

Sekretarijat za privredu Beograda raspisao je tender za gradnju gradskog pontona na desnoj obali Dunava, za pristajanje turističkih jahti, a rok za prijavu je 31. avgust, objavio je portal eKapija na osnovu objavljene tenderske dokumentacije.

U delu dokumentacije koja se odnosi na razloge raspisivanja tendera, navodi se da se u Beogradu ubrzano razvija nautički turizam, koji ne podrazumeva dolazak turista samo velikim putničkim brodovima, već i rečnim jahtama, i to stranim i domaćim, piše eKapija.

Ponton, koji će se koristiti za pristajanje putničkih turističkih brodova i jahti će se sastojati od pontona sa nadstrešnicom, mostovske konstrukcije i šipova.

Obala će biti uređena, očišćena i betonirana u vidu rampe sa nagibom od pet odsto zbog hendikepiranih osoba, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Ponton dužine 25 i širine sedam metara imaće pravougaonu formu, sa dva trupa katamaranskog tipa.

„Izgradnjom pontona, Beograd će omogućiti bolji, lakši i kvalitetniji pristup obali turista i gostiju koji dolaze i odlaze rečnim plovnim putem, a plovila će na taj način biti usmerena na kvalitetna mesta za vezivanje te neće biti prinuđeni da pristaju na neadekvatna i nesigurna mesta“, obrazloženo je u tenderskj dokumentaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari