Rasprava o politici deviznog kursa: Da li NBS brani dinar ili evro?

Ostavite komentar


  1. NBS brani sve one koji zarađuju uvozom po fiksnom kursom i prodajom po cenama koje se prilagođavaju inflaciji – dakle, sve višim i višim – a guši svakoga ko izvozi robu ili usluge (jer dobija uvek isti iznos za prodaju deviza koji inflacija nagriza i dovodi do povećavanja cena u evrima, što pak smanjuje konkrurentnost izvoznika). Tu je i želja vladajuće klike da ubedi ljude kako je prosečna plata toliko i toliko evra, iako realna kupovna moć nema veze sa tim brojkama. Tzv. narod na osnovu iskustva sa hiperinflacijom misli da je odsustvo promena kursa dobra stvar, ali devalvacija je često koristan i poželjan mehanizam, a veštačko održavanje kursa jeste jedan balon koji će na kraju pući i dovesti do ozbiljnih ekonomskih problema.

  2. NBS odrzava ovaj kurs da bi se vlast hvalila kako su nam sve vece plate i penzije izrazene u evrima, a i posto nam je privreda uglavnom uvozno orjentisana nizi kurs odgovara firmama koje na agro uvoze sve i svasta.

  3. Realan kurs je oko 170 dinara, ali avaj, tada bi prosecna plata pala sa 500 na 350 evra. Do pomereanja kursa ce sigurno doci, ali posle izbora. Zna narod da je siroma ko sirce, ali se pravi da ga nista ne boli. Tako je valjda lakse odrobijati ovo sto u Srbiji vekovima lici na zivot.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.