Rast industrije u aprilu 2,9 odsto, rast rudarstva, pad elektroprivrede 1Foto: Pixabay/Erdenebayar Bayansan

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine bila je veća za 2,9 odsto nego u isto vreme 2023. godine, a u odnosu na prosek prošle godine bila je veća za 0,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za stataistiku (RZS).

Kako je navedeno, u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec 2023. godine, rast od 6,6 odsto imao je sektor prerađivačke industrije.

Rudarstvo je zabeležilo rast od 5,3 odsto, dok je sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio pad od 15 procenata.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u aprilu ove godine, u odnosu na april prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 20,8 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 16,1 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,2 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,5 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 28,4 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na april 2023. godine, zabeležio je rast kod 23 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 69 odsto i pad kod šest oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 31 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na isti period lane, imale su: Proizvodnja prehrambenih proizvoda, Proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, Proizvodnja osnovnih metala, Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i Proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april 2024. godine u odnosu na mart 2024. godine pokazuje da je industrija ukupno ostala na istom nivou, a da je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,4 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad od 1,8 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 0,7 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća, u kojima je broj zaposlenih manji od 50, a koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u aprilu 2024. godine, u odnosu na prosek 2023. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 0,3 odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 2,2 odsto, objavio je RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari