Rast proizvodnje nafte u SAD će se naglo usporiti 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama brzo je rasla u prva dva meseca 2023. godine kao odložen odgovor na visoke cene i povećanje bušenja koje je karakterisalo veći deo prošle godine nakon izbijanja ukrajinske ratne krize.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters rast će se, međutim, naglo usporiti jer nedavni pad cena ograničava nova bušenja i završetak bušotina, a efekat će biti očigledan do četvrtog kvartala 2023.

Broj bušotina za naftu je 28. aprila pao na 591 sa najviših 627 nakon pandemije 2. decembra, prema podacima servisne kompanije Baker Hughes.

Američka proizvodnja sirove nafte i kondenzata pala je za 53.000 barela dnevno u februaru u odnosu na prethodni mesec, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Ukupna proizvodnja je ipak porasla za skoro 1,2 miliona barela dnevno u poređenju sa istim mesecom godinu dana ranije. Kumulativna proizvodnja dostigla je 738 miliona barela u prva dva meseca 2023. godine, u odnosu na 669 miliona barela u istom periodu 2022. godine, i druga najveća u istoriji, nakon 771 miliona barela 2020. godine, pre pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari