Rastu cene hrane u poslednja tri meseca 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Svetski Indeks cena hrane u maju je porastao 0,9 procenata u odnosu na april, zbog povećanja cena žitarica i mlečnih proizvoda, koje je bilo mnogo veće od smanjenja cena šećera i biljnih ulja. Indeks cena mesa bio je gotovo nepromenjen, prenosi Nova ekonomija.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, saopštila je da, iako je registrovan treći uzastopni mesečni porast u maju, indeks je ostao manji za 3,4 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Globalne izvozne cene svih glavnih žitarica rasle su iz meseca u mesec, Gpa je tako Indeks cena žitarica u maju u proseku rastao 6,3 odsto više u odnosu na april, ali je i dalje 8,2 odsto ispod vrednosti iz maja 2023.

Najviše su porasle cene pšenice.

“Oštar mesečni porast cena pšenice je uglavnom bio posledica rastuće zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova useva za žetvu 2024. godine, što je verovatno ograničavalo prinose u nekim glavnim proizvodnim oblastima nekoliko velikih zemalja izvoznica, uključujući delove Evrope, Severne Amerike i regiona Crnog mora. Pored toga, oštećenje crnomorske brodske infrastrukture pogoršalo je pritisak na povećanje cena”, stoji u saopštenju FAO-a.

Izvozne cene kukuruza su takođe porasle u maju, odražavajući zabrinutost u pogledu proizvodnje i u Argentini (zbog oštećenja useva od širenja bolesti spiroplasma) i Brazila (zbog nepovoljnih vremenskih uslova), zajedno sa ograničenom prodajnom aktivnošću poljoprivrednika u Ukrajini usred sezonskog smanjenja snabdevanja i snažne globalne potražnje. Efekti prelivanja sa tržišta pšenice takođe su uticali na cene kukuruza.

Indeks cena biljnog ulja FAO u maju beleži pad od 2,4 odsto na mesečnom nivou, ali je 7,7 odsto iznad nivoa iz prethodne godine.

Smanjenje indeksa je uglavnom uzrokovano nižim kotacijama palminog ulja. Cene suncokretovog i repičinog ulja su takođe ojačale, uglavnom odražavajući sezonsko smanjenje izvoznih raspoloživosti u crnomorskom regionu i verovatnoću smanjenja snabdevanja u predstojećoj sezoni 2024/25, kažu iz FAO.

Indeks cena mlečnih proizvoda u maju viši je 1,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, a na u odnosu na isti mesec prošle godine 3,5 odsto.

Međunarodne kotacije cena za sve mlečne proizvode zastupljene u indeksu porasle su u maju.

Povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči letnjih praznika i očekivanja tržišta da bi proizvodnja mleka mogla pasti ispod istorijskih nivoa u zapadnoj Evropi, zajedno sa sezonskim smanjenjem proizvodnje mleka u Okeaniji, podstakli su povećanje kotacija cena mleka u maju, rekli sui z UN agencije za hranu.

Cene mesa su blago rasle 0,2 odsto u odnosu na april i 1,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Međunarodne cene živinskog i goveđeg mesa su pale, dok su cene svinjskog i ovčijeg mesa porasle.

FAO Indeks cena šećera je u maju  u padu od 7,5 procenata u odnosu na april.

Ovo predstavlja treći uzastopni mesečni pad, pri čemu je indeks pao 25,5 odsto u odnosu na vrednost u maju prošle godine i nalazi se na najnižem nivou od januara 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari