Nakon što su protekle nedelje negodovali zbog niske otkupne cene pšenice, banatski ratari najavljuju ovih dana protest zbog cena uljarica, a prema rečima Dragomira Mijatova, sekretara Udurženja poljoprivrednika Zrenjanin, skup će biti održan 28. avgusta ispred fabrike ulja Dijamant. On kaže da su cene poljoprivrednih proizvoda niže za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, a troškovi proizvodnje su porasli i do 40 odsto.


– Otkupna cena suncokreta prošle godine iznosila je 55 dinara, a sada najavljuju da će plaćati 22 dinara- objašnjava Mijatov.

Paorima bi bilo najbolje da se svi kolektivno isele iz zemlje, poručuju iz zrenjaninskog Udruženja poljoprivrednika. Inače, protekle nedelje Asocijacija poljoprivrednika „Banatski paori“ o aktuelnim problemima u poljoprivredi razgovarala je sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i predstavnicima Vlade Srbije ali nije objavila rezultate tog sastanka. Prema ranije iznetim zahtevima „Banatski paori“ su imali primedbe na monopol prerađivača u pogledu otkupnih cena ovogodišnjeg roda, trgovačke marže, status malih gazdinstava, kao i na ponašanje banaka u okviru kreditne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari