Nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i uže Srbije zatražilo je juče od Vlade da ih uključi u tekuće razgovore o ceni suncokreta, i zapretili da će, ukoliko ne budu deo pregovaračkog tima, „radikalizovati proteste i blokade puteva u južnom Banatu, istočnoj Srbiji i drugim delovima Republike“, izjavio je jedan od vođa protesta u Pančevu Miroslav Grubanov.

On je dodao da će poljoprivrednici tražiti od gradonačelnika Pančeva Pavla Radanova i načelnika Južnobanatskog okruga Zorana Tasića da utiču na državne organe kako bi uvažili njihov zahtev, s obzirom na to da već dvonedeljni pregovori sa prerađivačima, nikako ne daju rezultate.

– Prošle godine cena za suncokret bila je 55, a za kukuruz 20 dinara, što znači da je sada znatno nepovoljniji otkup. Zato smo odlučili da svakog dana blokiramo most, sve dok nam se ne ispune zahtevi – kaže Zlatko Marković, poljoprivrednik iz Kličevca, jedan od organizatora ovog protesta. Poljoprivrednici tvrde da sa ponuđenom cenom od 23 dinara za suncokret i 11 dinara za kilogram kukuruza, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje. Pokušaj novog ministra poljoprivrede Dragana Glamočića da u pregovorima sa Viktorija grupom, jednom od najuticajnijih na tržištu, postigne povoljniju cenu rezultirao je da iz te kompanije pristanu na 27 dinara, ali za poljoprivrednike ni to nije prihvatljivo. Oni su zatražili i da država interveniše otkupom po višoj ceni preko robnih rezervi, a optužili su uljare i druge otkupljivače zbog kartelskog dogovora koji obezbeđuje zaradu i profit samo fabrikama, dok su primarni proizvođači ostavljeni na cedilu.

Ratari, međutim, nisu jedinstveni u svojim zahtevima, a u najbrojnijem vojvođanskom udruženju, „Banatski paori“, članovi su se podelili na pitanju da li bi trebalo isterati traktore na puteve ili je to preuranjen potez. Kako je većina bila za blokadu, od juče su na po dva sata ponovo zatvorene saobraćajnice od Pančeva ka Beogradu.

Ništa povoljnija situacija nije ni u Braničevu, gde su poljoprivrednici pre četiri dana zatvorili most na Velikoj Moravi i propuštali teretna i putnička vozila tek po sat vremena posle dva sata čekanja. Od juče, pošto im država nije odgovorila na zahteve, potpuno su zatvorili most. To je izazvalo pravi saobraćajni kolaps, jer preko ovog mosta prolaze kamioni i automobili koji iz Beograda, Smedereva, Velike Plane i Smederevske Palanke idu ka Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Malom Crniću, Velikom Gradištu, Golupcu, Žagubici, Žabarima, Boru i Negotinu.

– Jedino rešenje za sve vozače koji stižu iz pravca Beograda, jeste da se vrate do Male Krsne, pa da preko Osipaonice, starim putem, stignu do Požarevca. To je moguće jer železnički most kod Ljubičeva nije blokiran, pa preko njega mogu i svi vozači koji iz Požarevca idu ka Beogradu – kažu u saobraćajnoj policiji. Iako ratari kažu da se blokada, uz propuštanje vozila na sat vremena, sprovodi u dogovoru sa policijom, ovi to demantuju i najavljuju podnošenje prekršajnih prijava protiv učesnika blokade.

Pošto su ratari za naredne dane najavili još veću radikalizaciju protesta, nije isključena ni potpuna blokada ovog železničkog mosta, zbog čega će biti odsečen ceo Braničevski okrug. Ukoliko se ništa ne promeni, kažu, radikalizovaće proteste ne samo neprekidnim blokadama nego čak – paljevinama njiva!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari