prosečna plataFoto: Shutterstock/ValentinaPopovic

Koliko će iznositi minimalac u 2025. godini znaće se nakon pregovora partnera u Socijalno-ekonomskom savetu koji su počeli danas a trebalo bi da se okončaju do 15. septembra.

Minimalac u ovom trenutku iznosi tačno 47.154 dinara što je, ilustracije radi, niže od iznosa minimalne potrošačke korpe, a to je 53.000 dinara.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, jednog od dva reprezentativna sindikata u našoj zemlji, Zoran Mihajlović rekao je da su sindikati i poslodavci danas, na početku pregovora o minimalnoj zaradi za 2025, izneli stavove o procentu povećanja, a da će država predlog saopštiti 19. avgusta, na narednom sastanku.

– Stav reprezentativnih sindikate je da bi minimalna zarada za narednu godinu trebalo da bude 60 odsto prosečne potrošačke korpe ili 61.800 dinara.

To bi značilo da se minimalna zarada sa sadašnjeg iznosa poveća za 30 odsto, kako bi se do 2027. ostvario cilj Vlade da minimalna zarada iznosi 650 evra.

Mihajlović je rekao da poslodavci predlažu povećanje minimalca za osam odsto, a da su predstavnici Ministarstva finansija obećali da će procenat povećanja saopštiti na sledećem sastanku.

Druga reprezentativna centrala u Srbiji, Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ saopštila je da njen cilj nikada nije bio izjednačavanje minimalne zarade sa cenom minimalne potrošačke korpe.

– Uvek smo isticali da minimalac ne treba da bude, i besmisleno je da bude, ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe – navode u UGS “Nezavisnost”.

Dodaje se da ne postoje minimalni uslovi za život, već samo uslovi za dostojanstven život svakog radnika u Srbiji.

– Institut minimalne potrošačke korpe ne postoji nigde u Evropi osim u Srbiji, pri čemu je sramotan i ponižavajući sadržaj te iste minimalne potrošačke korpe, namenjene tročlanom domaćinstvu. Prihvatanjem usvajanja zaključka na sednici Socijalno-ekonomskog saveta 2018. godine da se za tri godine minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom UGS “Nezavisnost” su pokazali spremnost za kompromis pokušavajući da se tako učini korak napred. Ispostavilo se da predstavnici države i poslodavaca nisu ispunili svoj deo obaveza tako da moramo ponovo da tražimo veće i opravdano uvećanje minimalne zarade – poručuju iz UGS „Nezavisnost“.

Dodaje se da je na osnovu izvršenih analiza na današnjem sastanku ta sindikalna centrala predložila da iznos minimalne zarade za 2025. godinu bude veći od 60.000 dinara, što je jedini racionalni predlog.

– Kao zemlja, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija bi trebalo da usklađuje zakonodavstvo sa zakonodavstvom, direktivama i preporukama Brisela. Direktivom EU preporučuje se da minimalna zarada ne bude niža od 60 odsto prosečne zarade, a s obzirom da u Srbiji postoji trend ‘rasta’ prosečne zarade, kako to navode nadležni organi, onda je sasvim opravdano da minimalna zarada sledeće godine bude veća od 60.000 dinara – navode u UGS “Nezavisnost”.

Ističe se da je dodatni argument za povećanje minimalne zarade broj zaposlenih kojima poslodavci isplaćuju taj iznos.

– Naša procena je da minimalnu zaradu prima više od 250.000 radnika, ali ako je taj broj ispod 100.000, odnosno 99.456 zaposlenih, kako to tvrde državni zvaničnici, onda ne postoji bojazan da će povećanje minimalne zarade značiti preveliko opterećenje za poslodavce i državu kao poslodavca, prilikom njene isplate – naglašavaju u UGS „Nezavisnost i dodaju da je brži rast minimalne zarade u narednim godinama neophodan je jer se Srbija, po standardu kupovne moći, mereno u odnosu na minimalnu zaradu za jul 2024. godine, nalazi na samom dnu liste, iza nje su jedino Severna Makedonija i Albanija.

U UGS „Nezavisnost“ kažu da su na sastanku upitali predstavnike države da li se odustalo od projekcije Vlade da 2027. godine minimalna zarada bude 650 evra, ali konkretan odgovor nije usledio.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci smatraju da je realno povećanje minimalne zarade osam odsto, a da bi, za svaku veću povišicu, od države tražili kompenzaciju.

– Razlika u stavovima je značajna. Predstavnici države su rekli da će inflacija naredne godine biti oko tri odsto, a da će bruto domaći proizvod porasti oko 4,5 odsto, što je blizu osam odsto i to smatramo realnim povećanjem minimalne zarade – rekao je Atanacković.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta nagovestio da bi minimalna zarada mogla da se poveća “značajno preko 50.0000 dinara”, ali nije hteo da dalje govori na tu temu kako ne bi, kako je istakao, pokvario pregovore partnera u Socijalno-ekonomskom savetu.

U sindikalnim krugovima vlada zadovoljstvo što predsednik Vučić ovoga puta nije saopštio tačan iznos minimalne zarade koji će Vlada odobriti, što je bio slučaj prethodnih godina uoči sastanaka SES-a, te je, kako kažu, otvoren prostor kako za pregovore tako i za kompromise.

Međutim, sindikalci, kako se može čuti, nemaju nameru da prihvate iznos minimalne zarade niži od 56.000 dinara, koliko bi trebalo da vredi minimalna potrošačka korpa u sledećoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari