Reforma Poreske uprave - prvi zadatak 1

Prema podacima istraživanja o poverenju investitora i poslovnoj klimi koje Američka privredna komora u Srbiji već četvrtu godinu zaredom sprovodi među svojim članicama.

Čak 77 odsto ispitanika smatra da povećanje predvidivosti izmene poreske regulative treba da postane apsolutni prioritet Vlade, a čak 88 odsto članova smatra da je za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji ključna upravo reforma Poreske uprave. Za predstavnike privrede, konzistentna primena postojećih propisa, a potom transparentna izmena regulative, predstavljaju ključne faktore koji mogu doprineti kreiranju boljih uslova postojanja, kao i daljem privrednom rastu u Srbiji. U okviru platforme za unapređenje poslovnog okruženja Američke privredne komore, na reformi i efikasnijoj primeni poreskih politika rade Odbor za finansije i poreze i Odbor za borbu protiv sive ekonomije.

Kada je reč o borbi protiv sive ekonomije, koja prvenstveno podrazumeva pronalaženja prekršilaca poreskih propisa, tu je Vlada već učinila značajan napredak donošenjem Zakona o inspekcijskom nadzoru, ali u celom procesu ima mesta za dalja poboljšanja. Pre svega mislimo na potrebno unapređenje koordinacije inspekcijskog nadzora, uvođenje analize rizika i unapređenja kapaciteta i sistema vrednovanja učinka, što uključuje i vrednovanje koordinacije sa drugim inspekcijama i organima u procesuiranju, odnosno kažnjavanju prekršilaca, gde je do sada najmanje urađeno. Stoga podržavamo najavljenu specijalizaciju i edukaciju tužilaštava i sudova, u cilju bolje međusobne koordinacije tužilaštva sa kontrolnim organima prilikom pribavljanja dokaza, kako bi ceo proces imao svoj konačni ishod. Nadamo da će ova specijalizacija, koja je deo akcionog plana za sprovođenje strategije Ministarstva pravde, biti završena do proleća 2018. godine, kada specijalizovana odeljenja počinju sa radom. Po pitanju povećanja naplate poreza, veoma je važno da analiza rizika inspekcija fokusira njihove kapacitete i napore ka onima koji namerno krše zakon, a ne dominantno na registrovane subjekte koji imaju veliki promet. Nadamo se da će najavljeno formiranje odeljenja Poreske uprave, koje će se baviti preventivnim delovanjem i pomaganjem usaglašavanju sa propisima, doprineti rešavanju ovog problema.

Kada govorimo o transparentnosti donošenja zakona i primenama postojećih poreskih propisa, pored činjenice da je predvidivost važan faktor i da bi svi investitori trebalo na vreme da budu informisani o potencijalnim izmenama ili dopunama poreskih obaveza, od ključne važnosti je da se obezbedi konzistentnost primene propisa. Uključivanje privrednog sektora u proces izmena važnih zakona, poput Zakona o PDV-u, te transparentnost u planiranju i efikasnoj izradi izmena poreskih propisa uz zajednički dijalog, neophodni su ukoliko želimo da stimulišemo ekonomsku stabilnost u zemlji. Ovim bi se u velikoj meri poboljšala značajna predvidivost poreskog okruženja, ali i sprečila brojna delimična i tehnički nedosledna zakonodavna rešenja. S tim u vezi, bilo bi poželjno kada bi privredni sektor i javnost bili unapred obavešteni o izmenama i planiranim zakonima i poreskim propisima koje Ministarstvo finansija planira da sprovede do kraja godine.

Zahvaljujući saradnji privrede i predstavnika nadležnih institucija i Vlade, do sada su primećeni vidljivi pozitivni pomaci, ali je izuzetno važno nastaviti dalje u pravcu poboljšanja predvidivosti primene propisa. Naime, već duže vremena postoje pritužbe na neujednačeno tumačenje poreskih propisa od strane različitih filijala Poreske uprave. Postoji obećanje Poreske uprave da će se unutar institucije formirati jedinstveno odeljenje koje bi adresiralo ovaj problem, čiju što skoriju implementaciju podržavamo. Dodatno, postoje pritužbe na nepoštovanje prilikom inspekcijskih kontrola tzv. obavezujućih mišljenja koje izdaje Ministarstvo finansija, kao i na nekonzistentnost različitih mišljenja u ovom domenu. Prvi korak u rešavanju ovog problema je donošenje zajedničkog stava Ministarstva finansija i Poreske uprave po ovom pitanju, kako bi poreski obveznici izvesno znali kako da primenjuju pravila. Dugoročnije, potrebno je ozbiljno pristupiti izradi detaljnih podzakonskih akata koja se odnose na implementaciju svih poreskih propisa, umesto oslanjanja na pojedinačna mišljenja zasnovana na konkretnim slučajevima. Ministarstvo finansija najavilo je pripremu objedinjenog Pravilnika za primenu Zakona o PDV-u i smatramo da je to inicijativa koju treba sprovesti što pre.

Veoma pozitivnom smatramo odluku o vraćanju apelacionog postupka na prvostepena rešenja Poreske uprave u Ministarstvo finansija i vidimo je kao prvi korak koji bi mogao da obezbedi konzistentniju primenu propisa i mišljenja. S tim u vezi je potrebno da se što pre formira novo odeljenje unutar Poreske uprave i obezbedi da od sredine 2017. godine ono bude operativno u punom kapacitetu.

Iako usko gledano ne spada u poresku politiku, svakako veliki teret, pogotovo maloj privredi, stvaraju parafiskalni nameti. Uvereni smo da će dugo obećavani završetak reforme parafiskalnih nameta, konsolidacija raznih finansijskih tereta za privredu i povećanje transparentnosti, doneti podstrek malim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari