Nakon razgovora sa poslodavcima i sindikatima biće donesen novi zakon o radu. Cilj donošenja tog zakona nije omogućavanje lakšeg otpuštanja radnika. Ne mislite valjda da bi poslodavac otpustio dobrog i vrednog radnika, jer svako želi da ima dobrog i vrednog radnika. Ako biste otpustili nekoga, otpustili biste onog ko loše radi ili ko vam nije bio potreban i opterećuje kompaniju.

Niko neće da otpušta nekoga zato što mu se ne dopada boja njegovih očiju, već zato što je neko drugi vredniji, odlučniji i može više da doprinese kompaniji – izjavio je juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, na konferenciji „Srbija se okreće ekonomiji – odgovorno zajedno do izlaska iz krize“.

Prema njegovim rečima, ključni ekonomski cilj Vlade je da za najviše dve godine nezaposlenost u Srbiji svede ispod 20 odsto, a da bi se to ostvarilo potrebno je povući niz reformskih poteza. On je naglasio da će pored izmena zakona o radu u narednom periodu biti sprovedena reforma penzionog sistema i javnog sektora, skraćene birokratske procedure, osnovana kancelarija za brze odgovore i još mnogo toga.

– Za razliku od prethodnih vlada koje su lagale građane o departizaciji javnih preduzeća, aktuelna će sprovesti istinsku reformu do kraja godine kako bi javna preduzeća prestala da budu „krava muzara“ za rešavanje socijalnih pitanja – istakao je Vučić dodavši da će se Vlada starati da popravi investicioni ambijent i da privuče strane ulagače. On je ocenio da je Međunarodni monetarni fond potreban Srbiji, ali da bi on voleo da je ta institucija bila manje stroga. On je objasnio da ta želja nije zato što Vlada Srbije nije spremna na teške poteze, nego zato što je „odjednom došlo sve na naplatu, od Kosova i korupcije do javnog duga koji više ne može da se održava“.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, izjavio je da nije realno da Srbija sada sklopi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, jer Vlada ne može da prihvati zahtev za smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

– Srbija nije spremna da to prihvati jer to ne bi dovelo da potrebnog smanjenja manjka u budžetu, a smanjilo bi domaću tražnju i usporilo privredni rast. Naš plan je da umesto toga napravimo aranžman sa Svetskom bankom kojim bi ta finansijska institucija podržala sprovođenje strukturnih reformi i završetak restrukturiranja preduzeća. Garantujem da će restrukturiranje preduzeća biti završeno u roku. A rok za okončanje tog procesa u 179 preduzeća u restrukturiranju je 30. jun 2014. godine. Nakon završetka tog procesa stvorili bi se bolji uslovi za sklapanje aranžmana sa MMF-om – istakao je Dinkić.

On je dodao da razume zašto je MMF skeptičan prema Srbiji, obrazloživši to time da je prethodna vlada napravila aranžman koji nikada nije zaživeo. Dinkić je naglasio da je zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara završen i da će biti donet do kraja godine. Prema njegovim rečima krajem avgusta ili početkom septembra počeće javna rasprava o tom zakonu, nakon čega će biti i usvojen. Dinkić je rekao da je pripremljen i akcioni plan za uvođenje informacionog sistema u Poresku upravu, od čega rezultate očekuje u narednih godinu i po.

Novi Zakon o radu ne podstiče otpuštanja

Novi zakon o radu neće omogućiti lakše otpuštanje radnika, nego novo zapošljavanje, ocenio je predsednik Američke privredne komore Miloš Đurković. On je rekao da novi zakon o radu treba da smanji administrativne troškove i omogući zapošljavanje. Kako je dodao, Američka privredna komora želi novi, modernizovani zakon o radu, kako bi se poslodavci zaštitili od nelojalne konkurencije koja zapošljava radnike na crno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari