Region spakovan u paket aranžman 1Turisti zainteresovani za obilazak gradova sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem: Kotor

Ako je suditi prema prihodima od oko 850 miliona eura (rezultati nijesu konačni) ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori biće veoma uspješna.

Kao i prethodnih godina najviše gostiju stiglo je iz neposrednog okruženja, odnosno iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, a bilo je i turista iz Rusije, Ukrajine, skandinavskih zemalja, NJemačke… U Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore (NTO CG) kažu za Danas da i dolazak turista iz dalekih zemalja, poput onih sa Azijskog kontinenta bilježi rast. Naglašavaju, međutim, da ih je teško privući da dođu na odmor u Crnu Goru, kako zbog velike udaljenosti, tako i zbog konkurencije naročito kada je riječ o morskim ljetovalištima.

U Ministarstvo turizma Crne Gore i u NTO CG saglasni su da je najbolji način za privlačenje turista sa dalekih destinacija regionalno povezivanje, odnosno, predstavljanje regije kao jedinstvene turističke destinacije. „Crna Gora je u saradnji sa predstavnicima turističkih organizacija iz Srbije i Albanije imala više nastupa na dalekim tržištima što se u praksi pokazalo kao model koji donosi najbolje rezultate. Osim bolje percepcije zahteva i potreba potencijalnih turista iz Kine, Azerbejdžana, Koreje, UAE, zahvaljujući toj inicijativi, smanjeni su troškovi promotivnih aktivnosti. Cilj zajedničkog nastupa na sajmovima i prezentacijama jeste pozicioniranja ovog regiona kao jedinstvene turističke destinacije. I sve to uz poštovanje zajedničkog interesa“, kažu u Nacionalnoj turističkoj organizaciji CG.

Iako je ova saradnja praktično na početku procenjuje se da bi aktivan odmor, koji podrazumeva obilazak više gradova sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, bio najbolji zajednički turistički proizvod zemalja Balkana. To su, uostalom, potvrdili i kineski novinari koji su prilikom nedavnog studijskog boravka u Crnoj Gori bili oduševljeni starim gradom Kotorom, ali i Barom, kao i znamenitostima Cetinja. Nesporna je činjenica da i druge države regiona, poput Srbije, imaju šta da ponude kada je riječ o kulturno-istorijskom nasleđu, tako da niko ne sumnja da bi jedan takav paket aranžman mogao privući značajan broj turista iz dalekih zemalja.

Turistički radnici sa kojima smo razgovarali pozdravljaju regionalan nastup, uz ocjenu da je za uspješan ishod te inicijative potrebno vrijeme ali i odgovarajući paket aranžman sa kojima bi što prije trebalo izaći na tržište. U cilju promovisanja crnogorske turističke ponude, u saradnji sa ambasadom Koreje u Podgorici, nedavno je organizovana Crnogorsko-korejska konferencija o turizmu. Osim toga, u organizaciji NTO realizovan je studijski boravak predstavnika medija iz Kine, kao i boravak predstavnika turoperatera i medija iz UAE a nedavno je u Beogradu održana i regionalna konferencija o turizmu na kojoj je bilo riječi i o regionalnoj saradnji.

glosa

Iako je ova saradnja praktično na početku, procjenjuje se da bi aktivan odmor, koji podrazumjeva obilazak više gradova sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, bio najbolji zajednički turistički proizvod zemalja Balkana

antrfile

Crnogorske turiste privlači Azerbejdžan

Rezultati mini ankete sprovedene u nekoliko turističkih agencija u Podgorici pokazuju da raste interesovanje Crnogoraca za boravak na dalekim destinacijama. Kina spada u red najatraktivnijih o čemu svedoči i podatak da su već realizovana grupna putovanja u tu daleku zemlju. Međutim, za turističke poslenike prijatno iznenađenje predstavlja povećano interesovanje za putovanjima u Azerbejdžan, pre svega u glavni grad Baku, kao i mogućnost organizovanja višednevnog boravka u toj državi. U ovom trenutku aktuelna su individualna putovanja, ali bi uskoro, put Azerbejdžana, mogle da krenu i grupe turista. Na to su svakako su uticale diplomatska misija Azerbejdžana u Podgorici i Kulturno ekonomski centar te države u Baru koji su crnogorskim turistima približili ljepotu i znamenitosti te države, naročito prestonice Bakua koji spada u red najljepših gradova ne samo na evroazijskom kontinentu već i šire.

Potpis za sliku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari