Mihail Miler, predsednik austrijske kompanije Ajmaks menadžment GMBH, i Radisav Radojković, direktor niškog aerodroma, potpisali su juče ugovor o zajedničkom finansiranju izgradnje kargo centra na aerodromu Konstantin Veliki.

Reč je o investiciji vrednoj oko 100 miliona evra, a ugovorom je predviđena i izgradnja logističko-tržnih objekata, ukupne površine od 135 kvadratnih metara, što bi trebalo da omogući da niški aerodrom postane regionalna vazdušna luka. Logistički centar na niškom aerodromu biće prvi logistički centar austrijskog Ajmaksa u Srbiji, kao i prvi „srpski“ projekat britanskog fonda Čejton. Zamenica austrijskog ambasadora u Beogradu Urlihe Hartgman je ocenila da je ovaj projekat „bitan za integraciju Srbije u EU jer je Uniji važno da ima jake investicije i jake regije u zemljama koje će joj pristupiti“. Ona je podsetila da je Austrija do sada investirala 9,1 milijardu evra, ali uglavnom u region Beograda i Vojvodine, gde sarađuje sa 290 kompanija.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić izrazio je nadu da će kroz kargo centar i projekat Otvoreno nebo niški aerodrom uskoro postati vazdušna luka za civilne i transportne avione iz Bugarske, Makedonije i drugih zemalja u regionu, a da očekuje da jedno radno mesto na aerodromu otvori sedam radnih mesta u privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari