Regionalni maloprodajni prehrambeni gigant više ne postoji 1

Prošle nedelje formalno je okončano najveće restrukturiranje kroz stečaj u ovom delu Evrope, ali i jedno od najvećih u svetu.

Regionalni prehrambeno-maloprodajni gigant Agrokor d.d. izbrisan je iz sudskog registra, a pravosnažnom odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak vanredne uprave u ovoj kompaniji.

Agrokor više ne postoji.

Afera Agrokor otvorena je 2017. godine kada se ispostavilo da koncern koji je zapošljavao više od 50.000 ljudi i uključivao 77 kompanija u Hrvatskoj i još sedamdesetak u regionu, ne može da vraća dugove koji su u tom trenutku dostigli neverovatnih 7,5 milijardi evra.

Dug je oko 30 puta bio veći od dobiti iz poslovanja, a na računima kompanije nalazilo se još neverovatnijih – 80 evrocenti.

U Agrokor je tada uvedena vanredna uprava, na čelu sa Fabrisom Peruškom, koja je ušla u pregovore sa poveriocima i 2018. godine postigla dogovor sa 80 odsto glasova. Kompanija je uspela u stečaju da nastavi poslovanje i isplati 2.400 malih dobavljača, dok su ostali poverioci naplatili oko 60 odsto potraživanja.

Kao veliki uspeh ovog procesa navodi se činjenica da država nije morala da isplaćuje dugove kompanije, već je sve isplaćeno iz poslovanja i prodaje imovine kompanije.

Najveći poverioci Agrokora bile su ruske banke, Sberbank i VTB banka. One su u novoformiranoj kompaniji Fortenova, u koju je preneta sva imovina Agrokora, dobili 47 odsto vlasništva. Ostali poverioci bili su pre svega hrvatske banke i američki investicioni fondovi.

U aprilu ove godine Sberbanka je, pod pritiskom sankcija EU i SAD, prodala svoj udeo mađarskom holdingu Indotek, u većinskom vlasništvu tajkuna Danijela Jelineka, ali i američkih investitora.

Od 1. aprila 2019. godine Fortenova grupa upravlja Agrokorovim firmama čiji nazivi su dobili sufiks „plus“, dok je sam Agrokor d.d. ostao školjka koja je čekala okončanje pravnih procesa kako bi bila izbrisana.

Osnivač i vlasnik imperije Agrokor, Ivica Todorić, optužen je za izvlačenje više od 200 miliona evra iz kompanije, a Sberbanka ga ja tužila za prikrivanje finansijskog stanja kompanije pre nego što je dobio kredit od 100 miliona evra. Todorić se na godinu dana sklonio od hrvatskih vlasti u London, ali je 2018. godine izručen Hrvatskoj. Protiv Todorića se ukupno vode tri postupka, dok on od početka istrajava na tome da mu je kompanija oteta, nacionalizovana, a da se protiv njega vode politički postupci.

Za sada još ne postoji pravosnažna presuda protiv njega, a u jednom postupku je u prvom stepenu oslobođen. U septembru je tužilaštvo dopunilo optužnicu po kojoj se Todorić i još 23 osobe terete u aferi “Menice” za štetu od 2,4 milijarde evra.

Promene i kod firmi u Srbiji

Agrokor je u Srbiji u vlasništvu imao maloprodajne lance Merkator, Ideu i Rodu, dok su u prehrambenom sektoru najvrednija imovina bile fabrike Frikom i Dijamant. Prošle godine Fortenova je prodala diviziju smrznute hrane koju su činili Ledo i Frikom za ukupno 615 miliona evra britanskoj kompaniji Nomad fuds. U vlasništvu Agrokora ostale su srpske kompanije Mivela, Dijamant i Idea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari