Registracija vozila seniora prepuštena volji notara 1Foto: Pixabay/ID 995645

Pored toga što ne smeju da izlaze iz svojih domova, stariji od 65 godina ne mogu ni da produže registraciju svojih automobila tokom vanrednog stanja.

Jedini izuzetak su oni koji su pre vanrednog stanja kod notara ovlastili neko drugo lice da može taj posao da obavi umesto njih.

Oni koji bi pak želeli da takve sporazume pred notarima urade tokom vanrednog stanja onemogućeni su da izlaze napolje a kako Danas saznaje notari nemaju zakonsku obavezu da dođu u domove starijih od 65 godina kako bi se takav sporazum sačinio. Da li će to učiniti ili ne prepušteno je njihovoj odluci.

– Reč je o direktnom udaru na živote nas starijih građana, jer automobile čiji smo vlasnici ne koristimo samo mi već i mlađi ukućani, pre svega za snabdevanje nas starijih za koje vlast tvrdi da želi da nas zaštiti. Kako mlađi ukućani da nabavljaju namirnice i prevezu starije u slučaju da moraju hitno do lekara ako ne mogu da koriste porodični automobil – pita se jedan od seniora koji je ovih dana kontaktirao redakciju Danasa.

U Javnobeležničkoj komori kažu da je tokom vanrednog stanja moguć izlazak javnog beležnika na teren samo u slučajevima naročito hitnih, opravdanih okolnosti, koje se tiču obezbeđivanja egzistencijalnih pitanja starijih od 65 godina. U skladu sa tim, javni beležnik bi mogao da izađe na teren ako nađe da je takav zahtev zaista opravdan i neodložan.

U tom slučaju neophodno je odgovarajući obrazloženi zahtev podneti najbližoj kancelariji javnog beležnika.

„Napominjemo da javni beležnik ima obavezu da utvrdi opravdanost i hitnost zahteva, i da, tek u tom slučaju izađe na teren i overi punomoćje za registraciju vozila“, kažu za Danas u Javnobeležničkoj komori.

U MUP-u na pitanja Danasa nisu odgovorili.

Advokat Branko Pavlović kaže da je po istom principu po kome je produžena važnost nekih drugih dokumenata isto to moglo biti učinjeno kada je reč o onima potrebnim za registraciju vozila.

– Verujem da s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo prekršajni sudovi ne bi kažnjavali građane koji bi imali dokaz da su kontaktirali notare kako bi dobili punomoćje a nisu dobili odgovor od notara da li mogu da izađu na teren da se ono sačini – kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari