U ponedeljak 19. decembra u 18 časova Termoelektrane Kostolac proizvele su i prebacile šest milijardi kilovat-sati električne energije, što je ujedno i najveća zabeležena proizvodnja električne energije od 1948. godine, od kako je počela da se proizvodi električna energija u Kostolcu., naglasio je na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji za medije Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac.


Drugi rekord je na pomolu, a tiče se proizvodnje uglja na Površinskom Kopu „Drmno“. Za dan-dva očekuje se da će preći devet miliona tona, što je takođe najveća ikada zabeležena proizvodnja uglja. Povoda za slavlje biće do kraja godine u Kostolcu i kada se radi o proizvodnji otkrivke, jer se i u ovom segmentu već ostvaruju rekordi, a očekivanja su da će se proizvodnja približiti na 40 miliona kubika jalovine.

Vlada Srbije odobrila je juče nacrt ugovora o kineskom kreditu od 334 miliona dolara za revitalizaciju Termoelektrane Kostolac B, kazao je agenciji Beta šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. Direktor preduzeća Termoelektrane i kopovi Kostolac Dragan Jovanović kazao je da je to poslednji uslov za potpisivanje ugovora o kreditu sa kineskom Eksim bankom, što se očekuje do kraja ove godine. Kredit će biti iskorišćen za realizaciju prve faze aranžmana sa kineskom kompanijom CMEC u okviru koje su planirani revitalizacija blokova B1 i B2, izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Drmno i izgradnja železničkog koloseka i pristaništa. Prema ranijim informacijama, kineska Eksim banka će kredit odobriti uz fiksnu kamatu od tri odsto godišnje, poček od pet godina i ukupan rok otplate od 15 godina. Početak povlačenja novca iz kredita očekuje se nakon ratifikacije ugovora o kreditu u Skupštini Srbije. Preliminarni ugovor sa kineskom kompanijom CMEC predviđa i realizaciju druge faze projekta, vrednosti preko milijardu dolara u okviru koje će biti izgrađen novi blok termoelektrane i proširenje kopa. Razgovori o kreditu za tu fazu projekta još nisu počeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari