Državna delegacija Srbije nastavila je juče razgovore u Vašingtonu sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o ostvarenim ciljevima makroekonomske politike Srbije, u sklopu priprema za dolazak misije MMF-a u maju, izjavila je u Vašingtonu ministarka finansija Diana Dragutinović.

„Razgovarali smo o tekućoj makroekonomskoj situaciji i o onom što smo ostvarili u prvom kvartalu 2010. godine, pošto smo imali tačno određene zadatke ili ciljeve“, rekla je Dragutinovićeva. „Oko ciljeva nije bilo problema, zadatke smo ispunili za prvi kvartal i u tom smislu ulazimo relaksirani u ovu novu fazu pregovora“, istakla je ministarka finansija. Ukazujući na važnost dva strukturna kriterijuma, penzione reforma i zakona o fiskalnoj odgovornosti, Dragutinovićeva je napomenula da su MMF-u već upućeni analiza i prvi nacrt tog zakona. „U suštini, ako se dogovorimo oko zakona o fiskalnoj odgovornosti, dogovorili smo se i o penzionoj reformi“, istakla je ona. Tehnička misija MMF-a, na čelu sa Albertom Jagerom, dolazi u Srbiju 12. maja. Nastavak razgovora sa članovima misije biće, istakla je ministarka, „govor o brojevima – to je ono što je za fiskalnu politiku najvažnije“. Ministarka Dragutinović je napomenula da je sa Svetskom bankom dogovorena budžetska podrška za ovu fiskalnu godinu od 200 milina dolara. „Mislim da tu više nema nerešnih pitanja, da smo sve rešili i da možemo da očekujemo 200 miliona budžetske podrške pod vrlo povoljnim uslovima i, o tome smo još razgovarali, još 100 miliona dolara podrške budžetu za sledeću godinu“, napomenula je ona.

Od Svetske banke 580 miliona dolara

Svetska banka odlučila je da Srbiju podrži sa 580 miliona dolara u sledećih godinu dana, izjavio je u Vašingtonu potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić. On je precizirao da je od toga iznosa, 400 miliona dolara određeno za podršku budžetu , 50 miliona za izgradnju koridora 10, a 10 miliona dolara za revitalizaciju Borskog okruga. „Dodatno, odlučeno je da će 30 miliona dolara biti odobreno po hitnom postupku za sprečavanje poplava“, istakao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari