Remont u rafineriji smanjio profit NIS-a u prvih šest meseci 1Foto: NIS

Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u drugom tromesečju pala je 61 odsto, na 5,3 milijarde dinara zbog remonta u Pančevačkoj rafineriji i loših rezultata poslovanja Petrohemije, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Kompanija je, kako je navedeno, imala relativno povoljan poslovni ambijent u prvih šest meseci, jer je kurs dinara prema dolaru bio stabilan, prosečna cena nafte „brent“ je bila veća za pet odsto, dok je zabeležen i rast tržišta motornih goriva od 4,5 odsto.

„Prihod kompanije u prvih šest meseci uvećan je za šest odsto, na 198,4 milijarde dinara, nakon što je stopa rasta u drugom tromesečju iznosila 23 odsto“, naveo je Momentum.

Dodaje se da je ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, u NIS-u pao u prvih šest meseci za petinu, na 22,8 milijardi dinara.

Nekonsolidovano posmatrano, što je rezultat na osnovu kojeg NIS obračunava akcionarima dividendu, polugodišnja dobit iznosila je 9,9 milijardi dinara i bila je manja za oko 36 odsto.

Kada su operativni pokazatelji u pitanju, prerada je usled prekida u radu rafinerije bila niža za 29 odsto, a obim prometa je bio niži za 12 odsto.

Kapitalna ulaganja u prvih šest meseci više su nego duplirana, na 24,4 milijarde dinara i to mahom u segmente istraživanja, proizvodnje i prerade.

Zaduženost prema bankama, nakon više kvartala smanjenja, porasla je na 580 miliona evra u odnosu na 564 miliona evra na početku godine.

Akcijama NIS-a trguje se oko nivoa od 800 dinara, otkad je prošao presek za isplatu ovogodišnje dividende u visini od 64,3 dinara po akciji.

Po najavama menadžmenta, isplata te dividende uslediće do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari