U ataru Crvenke poslednjih dana februara počela je setva repe i dosad je zasejano šezdesetak hektara. Stručnjaci, međutim, savetuju da se ne žuri sa setvom, jer je optimalni rok za početak prva dekada marta, a da posao treba završiti do kraja meseca. Takođe se dodaje da su uslovi za proizvodnju ove kulture bolji nego prošlog proleća jer u zemljištu ima više zimske vlage.

U ataru Crvenke poslednjih dana februara počela je setva repe i dosad je zasejano šezdesetak hektara. Stručnjaci, međutim, savetuju da se ne žuri sa setvom, jer je optimalni rok za početak prva dekada marta, a da posao treba završiti do kraja meseca. Takođe se dodaje da su uslovi za proizvodnju ove kulture bolji nego prošlog proleća jer u zemljištu ima više zimske vlage.
U Fabrici šećera Crvenka kažu da su setvu ugovorili na 12.000 hektara, što je za dve hiljade hektara manje nego prošle godine, a Milan Martić, direktor sirovinskog sektora ističe da se taj manjak neće bitnije osetiti ukoliko ovogodišnji prinosi budu veći. Cilj je da se proizvede oko 600.000 tona korena šećrne repe, što bi bilo dovoljno da se kapaciteti potpuno uposle. Sa primarnim proizvođačima ugovorena je cena od 2.842 dinara (sa PDV-om) po toni, a rok otplate je do kraja godine, dok je repromaterijal obezbeđen po istim ili nižim cenama nego prošle godine. Po nekim nezvaničnim računicama, prosečan prinos od oko 50 tona po hektaru trebao bi da donese zaradu proizvođačima od 500-600 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari