Reprezentativni sindikati sa prostora bivše Jugoslavije podržali zahteve radnika "Jure" 1foto (BETAPHOTO/SAŠ ĐORĐEVIĆ)

Reprezentativni sindikati sa prostora bivše Jugoslavije, članovi Regionalnog sindikalnog saveta, izrazili su danas punu podršku zahtevima radnika kompanije „Jura“ u Leskovcu, kao i očekivanje da će im podršku izraziti i međunarodni i evropski sindikalni pokret, te da će poslodavci „Jure“ i nadležne institucije u Srbiji hitno reagovati.

Sindikati su podsetili u zajedničkom saopštenju sa sastanka održanog u sredu u Beogradu da radnici „Jure“ već danima pokušavaju štrajkovima da upozore javnost i odgvorne na teške uslove rada u fabrici, zahtevajući da se poštuju njihova osnovna ljudska i radnička prava koja se neretko krše i da rade bez ucena i pritisaka poslodavaca.

Radnici „Jure“ traže povećanje plata koje su za puno radno vreme na nivou minimalne zarade od koje se ne može živeti, povećanje iznosa koji poslodavac isplaćuje za topli obrok i to u skladu sa povećanjem cena u fabričkoj kantini, te obezbeđivanje osnovnih higijenskih uslova u fabričkim toaletima kako bi se sprečile zaraze, podsetio je Regionalni sindikalni savet.

„Smatramo da je takav odnos poslodavca prema zaposlenima u kompaniji koja ostvaruje ogromne godišnje prihode nedopustiv, te da se time krše ne samo lokalni zakoni, već i svi međunarodni standardi, kao i brojne konvencije MOR-a“, naveli su sindikati Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Sindikati su poručili da je neprihvatljivo da se u 21. veku krše osnovna radna prava, uslovi rada i da radnici ne mogu dostojanstveno da žive od svog rada“.

Saopštenje podrške radnicima „Jure“ prosleđeno je, osim medijima, i predsedniku Vlade Srbije i nadležnim ministarstvima.

Regionalni sindikalni savet čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Savez slobodnih sindikata Slovenije, Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Savez sindikata Republike Srpske, Savez samostalnih sindikata BiH, Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez sindikata Makedonije i Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari