Republička vlast ignoriše investicije u Šabac 1

Samo protokolarno je prosleđena vest da će u junu početi sa radom fabrika elektrodelova „Jazaki“ u Šapcu. O tome je premijera Vučića izvestio japanski ambasador Đuići Takahara početkom ove nedelje. Inače, to je najveća grinfild investicija u Srbiji, vredna 25 miliona evra.

U punom kapacitetu „Jazaki“ će 2019. godine zapošljavati 1.700 radnika. Od samog početka pregovora bilo je otpora republičkih vlasti da japanska korporacija dođe u Šabac. Bilo je nekoliko gradova u opticaju, ali su se Japanci opredelili za Šabac, jer kako su istakli, sve što je dogovoreno je i ispunjeno. Šabac je po NALED-u najbolje mesto za investiranje, ima najveću slobodnu zonu u Srbiji, a gradska uprava radi već desetak godina po međunarodnom sistemu kvaliteta ISO 9001. Ovde se najbrže dobija upotrebna dozvola, a gradska uprava je partner svakom ko želi da na najbolji način završi posao i investira. S druge strane, republička vlast ovde je samo prećutno prisutna.

Potpisivanje ugovora sa „Jazakijem“ prošlo je bez medijske pompe koja je bila evidentna gde god se pojavljivao premijer Vučić. To je učinio državni sekretar, i takođe samo je protokolarno objavljena vest o tome.

Za razliku od početka radova u Kruševcu, gde je sličan ugovor potpisala jedna nemačka kompanija, sjatila se gotovo čitava Vlada Srbije na čelu sa premijerom. U januaru su počeli radovi u severozapadnoj industrijskoj zoni, ali bez premijera i kamena temeljca. Izvođač radova bilo je šabačko preduzeće „SET“ i sve je spremno za početak proizvodnje, a u međuvremenu je zaposleno oko 400 radnika. Očekuje se to bude na svečani način propraćeno, i da velikom činu za Šabac i čitav ovaj kraj prisustvuje i premijer.

Mnogo toga prećutale su republičke vlasti kada je u pitanju jedini opozicioni grad u Srbiji. Počev od izmeštanja Uprave za agrarna plaćanja u Beograd, bez ikakvog obrazloženja, a ova institucija nije još akreditovana, dok je vrednost IPA kredita 175 miliona evra. Godinama u nečijoj fioci stoji projekat o izgradnji auto-puta Ruma – Šabac, koji bi znatno doprineo razvoju čitave zapadne Srbije i povezivanju sa Republikom Srpskom. Ovde postoji interesovanje kanadske korporacije „Emta Infrastructure“ da se put gradi kao koncesija, što je novina i pogodnost za državu. Ćuti se i o dugovanjima Republike: tri miliona evra koliko je gradska uprava dala za rešavanje otpremnina u „Zorki“, i 130 miliona dinara za izgradnju bazena, koliko je država davala za podsticaj građevinarstva. O maćehinskom odnosu republičkih vlasti dovoljno je pomenuti da su za protekle tri-četiri godine za milijardu dinara smanjeni transferi prema lokalnoj samoupravi. S druge strane, Šabac se uvrstio u grupu takozvanih „pametnih gradova“, kao jedini iz Srbije, zbog inovacija u upravljanju gradom. Ovde je Evropska unija uložila 20 miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnu deponiju. Ne treba podsećati da premijer Vučić, kao ni najznačajniji ministri nikada nisu zvanično posetili Šabac za ovih pet godina. U razvijenim demokratskim zemljama kohabitacija se podrazumeva, ali je u Srbiji očigledno još uvek neprihvatljiva iz pozicije vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari