RERI: Da se građevinske dozvole za MHE u Toplom dolu i Prokuplju stave van snage 1Foto: Z: Panić (Arhiva)

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je nadležnim organima zahteve za donošenje rešenja kojima se konstatuje prestanak važenja građevinskih dozvola za izgradnju male hidroelektrane (MHE) „Topli Dol 1“, kao i za MHE „Rastovnica“, saopštio je taj institut.

Kako vanove, prema relevantnim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, važećim u vreme izdavanja dozvola, rok za započinjanje sa izvođenjem radova iznosio je dve godine od dana pravosnažnosti dozvola.

„Veštak angažovan od strane RERI-ja je u oba slučaja izradio nalaz i mišljenje, konstatujući stanje na terenu, izričito nadvodeći da investitori nisu započeli sa izvođenjem radova, pa su shodno tome građevinske dozvole prestale da važe“, navodi RERI.

Dodaju da su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podneli zahtev za stavljanje van snage građevinske dozvole za izgradnju MHE „Topli Dol 1” koja je postala pravosnažna 11.10.2017. godine. Pored ovoga, RERI je (sa sličnom argumentacijom) Opštinskoj upravi opštine Prokuplje, 17.12.2019. godine, podneo zahtev za donošenje rešenja kojim se konstatuje prestanak važenja građevinske dozvole koja je u decembru 2015. godine izdata za izgradnju MHE u opštini Prokuplje.

„Službe građevinske inspekcije, u oba slučaja nisu poštovale propise, odnosno nisu (i pored zahteva RERI-ja) pravovremeno izašle na teren kako bi utvrdile činjenično stanje, tj. utvrdile da investitori u zakonskom roku nisu započeli sa izvođenjem radova. Nadležno Ministrastvo je u slučaju stavljanja van snage građevinske dozvole za izgradnju MHE Ročnjak (koji je RERI takođe inicirao), potvrdilo navedeno tumačenje Zakona.  Imajući ovo u vidu, navedena dva slučaja zahtevaju donošenje identičnih odluka – stavljanje građevinskih dozvola van snage“, obrazlaže RERI u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari