RERI: Linglongu potrebna procena uticaja na okolinu za jedinstveno odlaganje otpada 1foto Miroslava Pudar

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je danas da bi kineska fabrika guma u Zrenjaninu, Linglong morala da uradi studiju procene uticaja na životnu sredinu za jedinstven projekat, a ne za odvojena skladišta otpada.

„Odlaganje otpada moralo je biti obuhvaćeno jedinstvenom studijom o proceni uticaja na životnu sredinu koja bi obuhvatila celokupan projekat“, naveo je RERI, povodom tvrdnje te kineske fabrike da je oslobođena izrade te procene zbog izgradnje postrojenja za upravljanje neopasnim otpadom, manjeg kapaciteta od onog za koji je predviđena procena uticaja.

RERI je istakao da kompanija ne planira da se bavi samo skladištenjem neopasnog otpada, već proizvodnjom 13 miliona tona guma godišnje.

Skladište neopasnog otpada nema, kako je naveo RERI, nikakvu samostalnu funkciju i ne bi ni bilo izgrađeno da nije izgrađena fabrika guma.

Ta nevladina organizacija je, kako je saopštila, uložila žalbu na rešenje kojim je odlučeno da za postrojenje za upravjanje bezopasnnim otpadom nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

„U skladu sa propisima Srbije, to rešenje ne može da se izvršava sve dok se RERI-ju ne dostavi odluka po žalbi. To znači da kompanija nije mogla da započne nikakve prethodne, pripremne i druge radove na izgradnji ovog objekta. Takođe, dok se ne donese odluka po žalbi i RERI o njoj bude obavešten, Linglong ne može zakonito ni da pribavi građevinsku dozvolu“, navela je ta organizacija.

Na aktuelnom satelitskom snimku, kako je naveo RERI, dostupnom na platformi Google maps „jasno je vidljiv objekat koji, svojim položajem, orjentacijom, veličinom i gabaritom odgovara projektnom rešenju za postrojenje“.

Linglong je danas ranije saopštio da objekat koji se vidi na mapi nije postrojenje koje se gradi za otpad, već objekat, montažno-demontažnog tipa koji se koristi kao mini pogon za montažu i izradu oplate i skladištenje materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari