RERI: Ziđin osuđen na dva miliona dinara zbog nelegalne izgradnje u Boru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Privredni sud u Zaječaru osudio je kompaniju Ziđin na kaznu od dva miliona dinara, a odgovorno lice u pravnom licu na 150.000 dinara zbog izgradnje rudarskog objekta na nadvišenju flotacijskog jalovišta „RTH“ suprotno zakonu, saopštio je danas Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Ziđin je osuđen po prijavi RERI i Društva mladih istraživača Bor.

Kako se navodi u saopštenju, kompanija Ziđin rudarske i građevinske objekte po pravilu gradi bez dozvola, a u sudskim postupcima koji su pokrenuti zbog nelegalne gradnje se brani da su radovi bili hitni jer bi bez njih ljudi bili ugorženi i dogodile bi se ekološke katastrofe.

Dodaje se da kompanija ni u jednom slučaju nije osporila činjenicu da je gradila bez dozvole, već to opravdava na različine načine.

Organizacija RERI navodi da Ziđin u svakom sudskom postupku ističe činjenicu da je proces dobijanja dozvola pred državnim organima dugotrajan.

Kompanija Ziđin je u prethodne tri godine osuđena šest puta zbog nelegalne gradnje, bez dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, od čega je pet puta osuđena ispod minimalne zaprećene kazne, dok joj je jednom izrečena minimalna zakonska kazna, naveo je RERI.

Ističe se da je zakonom propisana kazna za izgradnju rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova bez odobrenja od 1,5 miliona do tri miliona dinara, „dok je kompanija koja je sedmi put osuđena zbog nelegalne gradnje kažnjena tek u zanemarljivo višem iznosu od minimalne zaprećene kazne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari