Rešeno snabdevanje vodom naselja pored TE-KO “Kostolac” 1

Fabrika za preradu vode „Mlava“ koje se nalazi u neposrednoj blizini Termoelektrane u Drmnu je, nakon pet godina od njenog završetka, puštena u rad.

Ona sada snabdeva vodom za piće sela Drmno i Stari Kostolac, kao i arheološko nalazište Viminacijum.

Povodom tog događaja gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa saradnicima i direktor JP”Vodovod i kanalizacija” Saša Valjarević obišli su postrojenje i najavili nove odluke kojima će se obezbediti stabilno snabdevanje vodom za piće na području Požarevca, Kostolca i okolnih sela.
Ova investicija Ogranka TE-KO Kostolac realizovana je u cilju zadovoljenja potreba za zdravom pijaćom vodom meštana Drmna, Starog Kostolca i okoline. Iako je ova fabrika završena još pre 5 godina, tek sada su se obezbedile sve neophodne dozvole. Objekat je, podsetimo, pre godinu dana dat na upravljanje JKP „Vodovod i Kanalizacija“, ali je tek u petak, 12. avgusta pušteno u probni rad.

Puštanjem u rad postrojenja rasterećeno je kostolačko izvorište vode „Lovac“  i obezbeđena mogućnost da se dobiju dodatne količine vode u slučaju nestašice u Požarevcu.
Sistem sa „Mlave“ je u privremenom režimu dok lokalna skupština i Vlada Srbije ne donesu odluke o primopredaji fabrike vode Gradu Požarevcu.

– Kako je došlo do nedostatka vode sa vodoizvorišta Lovac sa koga se snabdeva ovaj kraj, bili smo prinuđeni da uputimo dopis gradonačelniku i komadantu štaba za vanredne situacije Banetu Spasoviću koji je doneo odluku da se fabrika pusti u sistem u tehnički, probni rad i za sada nema nikakvih problema oko funkcionisanja. – rekao je direktor JKP „ViK“ Požarevac, Saša Valjarević.
Gradonačelnik Požarevca je iskoristio priliku i da naglasi da će ova fabrika pomoći kvalitetnije snabdevanje zdravom vodom i samog Kostolca, pa i čitaovog grada Požarevca jer je ova fabrika deo celovitog sistema vodosnabdevanja koji se ne može parcijalno posmatrati.

– Što se tiče predaje ovog postrojenja na korišćenje gradu Požarevcu, ta procedura je delimično završena. U Vladi Republike Srbije su doneti određeni zaključci i već na sledećoj sednici Skupština grada Požarevca doneće odgovarajuće odluke o zvaničnom prihvatanju fabrike vode od strane grada. -naveo je Bane Spasović i dodao da će Štab za vanredne situacije grada Požarevca doneti još odluka koje će u kratkoročnom periodu rešiti probleme vodosnabdevanja a nakon toga u pripremi je i konačna odluka, odnosno rešenje, koje će dovesti do stabilnog vodosnabdevanja grada Požarevca.

Po rečima Saše Valjarevića, fabrika vode u Drmnu ima utvrđeni kapacitet 40 litara u sekundi, mada može i više od toga. Trenutno je potrošnja 20l/s, mada se očekuje povećanje usled najavljenog porasta dnevnih temperatura.

Gradonačelnik Spasović i direktor Valjarević apelovali su na stanovnike Drmna, čiju potrošnju plaća TE KO Kostolac, da racionalno troše vodu kako bi je bilo dovoljno za sve građane Grada Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari