Rešeno višegodišnje izlivanje Crnog Timoka: Meštani borskog sela Metovnica ponovo mogu da obrađuju svoja polja 1Foto: Srbija Ziđin Majning

Izlivanje reke Crni Timok u sela Metovnica, kod Bora više od 15 godina predstavljalo je veliki problem za lokalne poljoprivrednike.

Blizu 20 domaćinstava sa 40-tak ha obradive zemlje na ovom području, nije moglo da obrađuje svoje oranice tokom perioda visokih vodostaja, jer je neuređeno rečno korito uzrokovalo poplave i onemogućavalo pristup njihovim njivama.

“Rođena sam i živim u Metovnici od 1942. godine. U ovom delu sela imam više od 3 ha obradivog zemljišta koje nismo mogli da obrađujemo zbog izlivanja Crnog Timoka. Već godinama to nam je najveći problem” kaže 82-ogodišnja Miroslava Nikolić.

Svaki put kada bi vodostaj Crnog Timoka porastao, poljoprivrednici su bili suočeni s gubicima, jer nisu mogli da dođu do svojih parcela i sprovedu neophodne radove.

“Procedura rešavanja problema, u koji su se uključili Borski Upravni okrug, grad Bor, gradski Štab za vanredne situacije i kompanija Srbija Ziđin Majning, bila je komplikovnija zbog činjenice da je Crni Timok u nadležnosti Javnog vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode” i da je za rešavanje problema neophodna saglasnost Republičke direkcije za vode”, objasnio je Vladimir Stanković, načelnik Borskog Upravnog okruga, koji je istakao da je pod bujičnim naletima reka potpuno promenila svoj tok. Ona je kako je istakao godinama poplavljivala ovo područje nanoseći ogromnu štetu poljoprivrednim usevima i zasadima.

Rešenje ovog problema donela je kompanija Srbija Ziđin Majning, koja je prepoznala značaj uređenja rečnog korita za lokalnu zajednicu. Kompanija je završila radove na uređenju dela korita Crnog Timoka, čime je smanjen rizik od poplava i omogućeno meštanima da ponovo pristupe svojim poljoprivrednim površinama.

Rešeno višegodišnje izlivanje Crnog Timoka: Meštani borskog sela Metovnica ponovo mogu da obrađuju svoja polja 2
Foto: Srbija Ziđin Majning

“Uz saglasnost Republičke direkcije za vode i u saradnji sa lokalnom samoupravom, Borskim okrugom, i Mesnom zajednicom Metovnica, očistili smo i uredili korito reke Crni Timok, a potom smo izgradili novi nasip, kako bismo preusmerili tok reke”, rekao je Džou Bin, menadžer ESG kancelarije kompanije Srbija Ziđin Majning.

Vrednost ove investicije iznosi blizu 100.000 evra, a njen značaj prevazilazi finansijski okvir. Uređenje korita Crnog Timoka ne samo da je omogućilo poljoprivrednicima da nastave nesmetano da obrađuju svoje njive, već je i doprinelo boljoj zaštiti okoline i smanjenju rizika od budućih poplava.

“Meštani ovog dela Metovnice godinama su se suočavali sa problemom kakav je pre desetak godina imao Obrenovac. Reka se izlivala iz svog korita, ali je kompanija Srbija Ziđin Majning sagradila nasip i sada je problem rešen”, kaže Dejan Marković, predsednik Saveta MZ Metovnica, koji dodaje da meštani planiraju da posade i drveće kako bi dodatno ojačali nasip.

Meštani Metovnice su izrazili zahvalnost za ovu inicijativu, ističući da je ovo prvi put nakon više od decenije da mogu bez straha od gubitaka da nastave sa poljoprivrednim aktivnostima. Radovi su dugoročno obezbedili stabilnije uslove za poljoprivredu, koja je osnovni izvor prihoda za mnoge porodice u ovom kraju.

“Metovnica je razuđeno selo, grad je daleko, a stanovništvo vremešno, pa je poljoprivreda ovde od presudnog značaja. Da radimo i živimo od svog rada godinama nam je bilo otežano, gotovo onemogućeno, zbog izlivanja Crnog Timoka i poplavljenih oranica. Verujem da smo tome sada stali na put”, zadovoljno kaže Nadica Brnzanović, meštanka Metovnice.

Uređenje rečnog korita Crnog Timoka pokazuje kako saradnja između privrede i lokalne zajednice može dovesti do rešavanja dugogodišnjih problema i unapređenja životnih uslova u ruralnim sredinama. Ova investicija, koja je smanjila rizik od poplava, doprinosi održivom razvoju Metovnice i osigurava budućnost poljoprivrednika u ovom kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari