Agencija za restituciju Republike Srbije ove nedelje je ponovo donela rešenje kojim se beogradski hotel „Beograd“ vraća svom starom vlasniku, odnosno njegovom nasledniku. Prvo rešenje Agencije poništilo je u drugostepenom postupku Ministarstvo finansija Republike Srbije i vratilo ga na ponovno odlučivanje Agenciji, koja je svoju prvobitnu odluku juče potvrdila.

„Ovo je i prvi put bilo perfektno rešenje o vraćanju, čista situacija potpuno“, tvrdi za Danas Branko Lakić, direktor Sektora za koordinaciju i nadzor u Agenciji za restituciju Republike Srbije.

Lakić podseća da hotelom „Beograd“ upravljaju Železnice Srbije i da se radi o interesantnoj pravnoj zavrzlami.

„Zakon o restituciji kaže da se oduzeta imovina, odnosno objekat, ne može vratiti ako je uneta u kapital podržavljenog preduzeća. Na primer, ja sam vlasnik zgrade i formiram preduzeće i unesem kao ulog u to preduzeće moju zgradu i ta se zgrada vodi na preduzeće, a ja na osnovu mog uloga dobijem akcije preduzeća. U tom slučaju uneti objekat se ne vraća, jer, po zakonu, oduzeta preduzeća se ne vraćaju. Ali kod hotela Beograd to nije slučaj. Hotel Beograd je bio imovina fizičkog lica koje tu imovinu nije nikad unelo u imovinu hotela nego je delatnost hotelijerstva obavljao u okviru svoje lične imovine“, kaže Lakić i tvrdi da je Ministarstvo finansija čitavu priču totalno okrenulo stavom da hotel ne može da se vrati jer je unet u kapital Železnica. „Ali Železnice nisu podržavljeno preduzeće, one su državne bile oduvek, od osnivanja“, kaže Lakić. Uverena u dobar pravni temelj svoje odluke, Agencija čeka da vidi kakva će sad biti odluka Ministarstva. „Uostalom, Državna revizorska institucija je utvrdila da hotel Beograd sada služi samo za pranje para“, kaže Lakić.

Ministarstvo finansija Republike Srbije poništilo je i rešenje Agencije za restituciju o vraćanju beogradskog hotela „Splendid“ njegovim starim vlasnicima, odnosno naslednicima. Hotel „Splendid“ je tokom procesa privatizacije prodat poznatoj braći Rutović iz Crne Gore. Ta privatizacija je raskinuta jer kupci nijednu obavezi nisu ispunili.“Zakon o restituciji kaže da može da se vrati imovina čak i subjekta koji je u privatizaciji ukoliko se time ne narušava delatnost subjekta privatizacije, a delatnost ovog subjekta privatizacije i ne postoji jer je taj hotel razvaljen“, kaže Lakić i dodaje da je Ministarstvo finansija donelo odluku da sa postupkom restitucije treba prekinuti dok se hotel (opet?!) ne proda. U slučaju prodaje, vlasniku pripada samo procenat od postignute cene.

Stari vlasnici hotela „Splendid“ podneli su tužbu i postupak se vodi pred Upravnim sudom, tvrde u Agenciji za restituciju.

Prema dosadašnjoj evidenciji Agencije, stari vlasnici dosad su podneli zahteve za vraćanje 9 hotela u Srbiji: 2 u Beogradu (Beograd i Splendid)tri hotela-pansiona u Vrnjačkoj Banji, i po jedan u Čačku (bivši Kren sadašnji Beograd), Knjaževcu (Pariz), Ivanjici (Balkan) i Trsteniku (Topalović). Zasad je, bez osporavanja, vraćen samo jedan hotel u Vrnjačkoj Banji.

I Basara traži hotel

Porodica Svetislava Basare takođe vodi spor sa državom oko vlasništva nad hotelom u Bajinoj Bašti. Taj je hotel privatizovan i stari vlasnici vode spor da ospore pravni osnov za privatizaciju. Nezvanično su najavili Agenciji podnošenje zahteva za povraćaj svoje imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari