Rezultati Ankete o inflacionim očekivanjima: Banke optimistične, građani pesimistični po pitanju inflacije 1Foto: Shutterstock/kmfdm1

Prema rezultatima aprilske Ankete o inflacionim očekivanjima koju je objavila Narodna banka Srbije, finansijski sektor očekuje da će inflacija do sledećeg aprila biti 3,9 odsto, što je za 10 baznih poena manje u poređenju sa martom.

Najveći deo ispitanih finansijskih institucija smatra da će se inflacija za godinu dana nalaziti unutar granica cilja Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u izveštaju NBS, srednjoročna očekivanja finansijskog sektora u aprilu iznose 3,3 odsto za dve godine (smanjenje sa 3,5 odsto) i tri odsto za naredne tri godine (smanjenje sa 3,2 odsto).

Ako se osvrnemo na inflaciona očekivanja privrede, ona su ostala na istom nivou kao u prethodnoj anketi. Za narednih godinu dana one iznose pet odsto, a jednako toliko i za dve godine unapred. Očekivanja za naredne tri godine povećana su sa 3,5 odsto u martu na 3,8 odsto u aprilu.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede ukazuju na to da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.

Sa druge strane, građani Srbije očekuju da će inflacija u kratkom roku porasti na 15 odsto. Ipak, srednjoročna očekivanja nisu menjana i iznose 10 odsto za naredne dve i tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari