Rezultati NIS-a za prvi kvartal: Pad dobiti za 85 odsto usled remonta Rafinerije Pančevo 1Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Kompanija NIS saopštila je danas da je u prvom kvartalu 2024. godine neto dobit 1,8 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje od 85 odsto, dok pokazatelj EBITDA za prvo tromesečje iznosi 10 milijardi dinara, što je 50 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu 2024. godine fokus NIS bio je na nastavku i povećanju obima investicionog ciklusa započetog prošle godine.

U razvojne projekte investirano je 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 odsto u odnosu na ulaganja realizovana u prvom kvartalu 2023. godine.

Fokus je bio i na planskom kapitalnom remontu u Rafineriji nafte Pančevo i obezbeđivanju dovoljnih zaliha goriva kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

Remontne aktivnosti, koje su započele krajem februara i trajale ceo mart, očekivano su uticale na operativne i finansijske rezultate NIS, pa je obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 640.800 tona, dok je obim prometa 748.700 tona.

Dobri rezultati ostvareni su u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa gde je proizvedeno 289.500 uslovnih tona, što je blagi rast u odnosu na isti period 2023. godine.

Obračunate obaveze po osnovu javnih prihoda NIS grupe su 53,7 milijardi dinara, odnosno sedam odsto više nego u prvom tromesečju 2023. godine.

Kompanija je i u tekućoj godini nastavila realizaciju aktivnosti od koristi za zajednicu, pa je obeleženo 15 godina programa „Zajednici zajedno“, putem kog je u gradove i opštine u kojima kompanija posluje uloženo više od 1,7 milijardi dinara kroz različite društveno odgovorne projekte.

Počeo je i novi ciklus zapošljavanja mladih putem programa „NIS Energy“ i obavljena prva sezona studentske prakse NIS Akademija, tokom koje je NIS ugostio više od 60 studenata.

Do kraja godine prioritet NIS biće nastavak investicionog ciklusa, kao i poboljšanje operativnih i finansijskih rezultata, uz dosledno sprovođenje energetske tranzicije i projekata kojima se unapređuje zaštita životne sredine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari