Privredno društvo TE – KO Kostolac iz godine u godinu uspeva da nadmaši prethodne rezultate. Tako će i 2011. godina ostati zabeležena kao godina istorijskih rekorda u kojoj je proizvedeno 6.256.578 MWh električne energije što predstavlja najveću zabeleženu proizvodnju od 1948. godine. Površinski kop „ Drmno“ u istom periodu proizveo je 39,5 miliona kubika otkrivke i 9,2 miliona tona uglja. Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji u oba segmenta preduzeća sa trenutno 3.321 zaposlenih, ostvarena je dobit od 1,9 milijarde dinara rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva Termoelektrane i kopovi Kostolac.


On je predstavljajući finansijski izveštaj za prethodnu godinu naglasio da su ciljevi poslovne politike u ovoj godini usmereni ka započetim investicionim projektima na revitalizaciji blokova „B1“ i „B2“, izgradnji sistema za odsumporavanje, izgradnji pristaništa na Dunavu i železničke pruge od stanice Stig do Termoelektrane „Kostolac B“.

Biznis katalog preduzeća prikazao je rezultate politike poslovanja i proizvodnje koja je bazirana u prošloj godini, a nastavljena u ovoj, a osnovne mere su podizanje energetske i tehnološke efikasnosti, smanjenje troškova poslovanja, efikasnost u korišćenju ljudskih i materijalnih resursa preduzeća, ispunjavanje zakonskih uslova i ekoloških standarda u proizvodnji, društveno odgovorno poslovanje i briga za lokalnu zajednicu i zaposlenima. Dokument je i strateški oslonac za ovogodišnji nastavak pregovora o dva najveća projekta izgradnje novog bloka snage do 600 megavata i proširenja Kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja, što je sastavni deo međudržavnog sporazuma Srbije i NR Kine o saradnji na razvoju energetike. Ovi pregovori bi trebalo da se okončaju tokom ove godine, a gradnja novog bloka da otpočne 2015. godine.

Stanovi za radnike

Posle dve decenije tokom kojih u Kostolcu nije sagrađen ni jedan stan za radnike, ove godine nastavljena je gradnja Stambeno poslovnog objekta „Park“ započetog krajem devedesetih. „TE-KO Kostolac“ marta prošle godine došao u posed dve lamele iz tog kompleksa, čija se gradnja sada privodi kraju. Tokom obilaska gradilišta sa gradonačelnikom Požarevca, Miodragom Milosavljevićem, predsednicima sindikata, direktor „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović najavio je da će do kraja godine biti završena Lameli 4, koja će se sastojati iz 24 stambene jedinice kao i da će konkurs za dodelu stanova biti raspisan uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari