RGZ građanima obezbedio pristup procenjenim vrednostima garaža i stanova 1foto: Vladimir Vasić/ATAImages

Nakon što je Republički geodetski zavod danas objavio podatke o procenjenim vrednostima svih garažnih mesta i stanova u porodično stambenim zgradama po prvi put u istoriji, svaki građanin Srbije sada može potpuno besplatno da proveri procenjenu vrednost svoje imovine, bez potrebe za angažovanjem procenitelja ili oslanjanjem na netransparentne procene.

Kako je saopštio RGZ ova inicijativa je deo šireg projekta masovne procene vrednosti nepokretnosti realizovanog u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“.

Metodologija masovne procene zasniva se na međunarodnim standardima i osigurava visoku pouzdanost procenjenih vrednosti.

Podaci o vrednostima stanova su već dostupni, a današnje proširenje na garažna mesta i stanove u porodično stambenim zgradama dodatno povećava nivo transparentnosti i poverenja u tržište nepokretnosti.

Državnim organima, profesionalnim korisnicima katastra i privredi sada je omogućeno da ove informacije koriste u svom poslovanju, što doprinosi efikasnosti i racionalnosti poslovnih procesa.

Iz RGZ-a pozivaju građane da iskoriste ovu priliku i provere vrednost svoje imovine putem portala – novog eKatastra. Video uputstvo o pristupu informacijama o procenjenim vrednostima nepokretnosti mogu se naći na veb sajtu i društvenim mrežama RGZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari